Зала "Батаклан" приличаше на военна зона, заяви днес пред съда в Париж следовател по делото за атаките в Париж от 2015 г., предаде ДПА.

Съдебният процес в петък беше посветен на описанието на местопрестъпленията в Батаклан, където 90 души загинаха.

"Никога не бяхме виждали нещо такова преди. Засъхнала кръв, избити зъби, вибриращи мобилни телефони, мъртви тела, мъртви тела, мъртви тела..", каза разследващият.

Нападателите, двама от които се самовзривиха, бяха трудни за разпознаване на пръв поглед, както и част от жертвите.

Докато разказваше за видяното на съда, следователят на моменти изпитваше трудности да говори и да намери точните думи, за да опише гледката, на която са се натъкнали криминалистите непосредствено след атаката в концертната зала "Батаклан".

"Искам всички да си представите какво значи да стреляш с калибър 7,2. Те нямат просто входна рана и изходна рана", заяви служителят, като добави, че жертвите, по които е стреляно от близко разстояние, са били неразпознаваеми.

"Останах с впечатлението, че са ги екзекутирали един по един", обясни той, докато разказваше за телата на жертвите.

Докато са убивали жертвите си, терористите викали, че правят това, защото Франция бомбардирала братята им в Сирия и Ирак.

"Защо правим това? Вие бомбардирате братята ни в Сирия и Ирак и ние дойдохме тук, за да направим същото", извикал един от нападателите, става ясно от аудиозапис на атаката, анализиран от френската полиция.

През първите 32 минути са записани не по-малко от 258 изстрела.

Процесът за атаките в Париж от 2015 г. започна на 8 сепетмври. Обвиняеми са 20 души, замесени в джихадистките атаки в Париж, извършени на 13 ноември 2015 г., в които загинаха 130 души, а стотици бяха ранени. Сред подсъдимите е Салах Абдеслам, който е с френско и мароканско гражданство и който се смята за единствения оцелял от отряда терористи, извършили кървавите атентати.

Делото се гледа при изключителни мерки за сигурност.

Процесът се очаква да продължи девет месеца. Този месец е посветен на представяне на събраните доказателства. През октомври ще говорят жертвите. От ноември до декември ще свидетелстват длъжностни лица, като например бившият президент Франсоа Оланд, както и роднини на нападателите.  От януари до март 2022 г. ще бъдат разпитвани обвиняемите. Абдеслам ще бъде разпитван на няколко пъти. В началото на април експертите ще представят психологическа оценка на обвиняемите. Заключителните аргументи ще бъдат представени през май догодина, като в края на същия месец се очаква присъдите.