Франция си спомня днес за жертвите на терористичните нападения, извършени на тази дата преди четири години в Париж, предават Франс прес и "Фигаро". На 13 ноември 2015 г. група от тежковъоръжени мъже атакуваха различни места във френската столица и избиха 130 души. Ранени бяха още над 350 души.

Най-много бяха жертвите - 90 души в концертната зала "Батаклан", където нападателите държаха заложници в продължение на няколко часа. Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава". 

Похищението в залата бе едно от шестте атаки във френската столица. Елитни полицейски части щурмуваха помещението, където избухнаха 7 взрива. Първите шест експлодирали в началото на полицейския щурм, който е проведен от две спецподразделения - РЕД на френската полиция и БРИ на парижкия отдел за борба с бандитизма и тероризма. Следва прекъсване от около 20 минути, след което прозвучал и последният силен взрив.

Източници от полицията описват гледката вътре в сградата като "касапница", като добавят, че атентаторите са хвърляли експлозиви по заложниците.

В терористичния акт участвали четирима ислямисти. Трима от тях се взривили, а четвъртият, който също носил колан, бил улучен от полицейския огън и се взривил, след като паднал.

На възпоменателните церемонии днес в Париж присъстват кметицата Ан Идалго и вътрешният министър Кристоф Кастанер. Те ще се преклонят пред възпоменателните плочи за жертвите, поставени през 2016 г. на местата на атентатите.

Вчера общинският съвет на Париж гласува създаването на "Градина на спомена" в памет на жертвите. Мястото, на което ще бъде тя, предстои да бъде решено.

По повод годишнината от нападенията в. "Фигаро" припомня, че разследването на атентатите напълно е приключило и че са събрани 460 тома материали. Процесът се очертава да започне в началото на 2021 г., освен ако не възникнат процедурни проблеми. Смята се, че делото ще продължи между 4 и 6 месеца. По него са конституирани 2000 граждански страни. Очаква се на делото да присъстват 300 адвокати.

Вестникът припомня, че делото за друго терористично нападение - това срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" ще започне на 4 май догодина. На 7 януари 2015 г. в Париж група терористи влизат в редакцията на френския сатиричен седмичник. Двама маскирани, въоръжени с автомати „Kалашников“, пушка и противотанков гранатомет откриват огън и убиват редактора Стефан „Шарб“ Шарбоние, девет служители на вестника, двама френски полицаи и раняват 11 други, преди да избягат с автомобил „Ситроен“. Шарли Ебдо е привлякло световното внимание с многократните публикации на карикатурина Мохамед, основателя на Ислямската религия. Според тази религия самото изобразяване на Мохамед е грях. Терористите произвеждат около 50 изстрела с възгласи „Аллах Акбар“ („Бог е велик“ на арабски).