В Париж започна исторически процес срещу 20 души, замесени в джихадистките атаки в Париж, извършени на 13 ноември 2015 г., в които загинаха 130 души, а стотици бяха ранени, предаде Ройтерс.

Трагичните събития от зала "Батаклан", заведенията в Париж и стадиона "Сен Дени" преди шест години ще оживеят в съдебната зала. Отговорност за атаките пое групировката "Ислямска държава". Терористичният акт е най-тежкото следвоенно зверство на френска територия.

Сред подсъдимите е Салах Абдеслам, който е с френско и мароканско гражданство и който се смята за единствения оцелял от отряда терористи, извършили кървавите атентати на 13 ноември 2015 г.

Делото се гледа при изключителни мерки за сигурност.

Вижте снимки >>

Обвиняемите са общо 20, но шест от тях са съдени задочно, като за петима от тях се смята, че може би са мъртви. Абдеслам е обвинен в убийство, а останалите в сътрудничество на атентаторите, припомня Франс прес.

Зоната около съда беше блокирана от тежко въоръжена полиция. Влизащите в сградата за процеса трябва да преминат през специални пунктове за проверка

Снимка: AP/БТА

31-годишният Абдеслам е обвинен в осигуряване на логистика за нападателите. Мъжът напусна местопрестъплението, като остави на място колан с експлозиви. По-късно полицията установи, че той е бил дефектен и не се е задействал. Абдеслам се превърна в най-издирвания човек в Европа и 4 месеца по-късно беше арестуван в Брюксел при престрелка със силите на реда.

Зоната около съда е блокирана от тежко въоръжена полиция. Влизащите в сградата за процеса преминат през специални пунктове за проверка.

Силите за сигурност охраняват входа на Двореца на правосъдието в сряда

Снимка: AP/БТА

Самият процес се провежда в специално изградена съдебна зала, в която могат да се поберат 550 души. Сред ищците има близо 1800 жертви на атаката, в това число оцелели и семействата на убитите. Те и обвиняемите са представлявани от 330 адвокати.

Делото няма да се излъчва на живо, но съдебните заседания ще бъдат записвани за нуждите на архивите. Кадрите обаче няма да бъдат правени обществено достояние.

Адвокати и участници пристигат в специалната съдебна зала в сряда

Снимка: AP/БТА

"Това е важен момент за близките на жертвите", каза преди началото на процеса Франсоа Оланд, който беше президент на страната по това време.

Франсоа Оланд

Снимка: AP/БТА

Филип Дюперон, който е загубил сина си Тома след нападението в "Батаклан", каза, че изпитва смесени чувства, но най-вече нетърпение и стрес. "Ще бъде момент, който отново ще ни върне болката".

Един от оцелелите - Жером Бартелеми, иска да чуе как останалите ранени са се справили от психическа гледна точка.

Участник в процеса по атаките, държащ френско знаме, отговаря на репортерите, когато пристига в специалната съдебна зала в сряда

Снимка: AP/БТА

Процесът би трябвало да продължи девет месеца.

Настоящият месец ще бъде посветен на представяне на събраните доказателства. През октомври ще говорят жертвите. От ноември до декември ще свидетелстват длъжностни лица, като например бившият президент Франсоа Оланд, както и роднини на нападателите.

От януари до март 2022 г. ще бъдат разпитвани обвиняемите. Абдеслам ще бъде разпитван на няколко пъти. В началото на април експертите ще представят психологическа оценка на обвиняемите. Заключителните аргументи ще бъдат представени през май догодина, като в края на същия месец се очаква присъдата.