По данни на Министерството на благоустройството на Испания, в чиито компетенции влизат транспортните инфраструктури, с оглед на общата стачка и планираните многолюдни демонстрации в Каталуния на 18 октомври са взети мерки да се гарантира общественият транспорт и свободата на придвижването в Каталуния и специално в Барселона. Това съобщават от пресцентъра на българското Министерство на външните работи.

Днес е пети пореден ден на протестите в испанската автономна област срещу присъдите на сепаратистките лидери.

Вижте снимки >>

Десетки хиляди демонстранти с каталунски флагове излязоха на улиците на Барселона с възгласи "Независимост!" и "Свобода за политическите затворници!". Много от тях започнаха пътешествието си до града в сряда от общини в целия североизточен испански регион, след като Върховният съд осъди девет политици на до 13 г. затвор заради неуспешния опит за отцепване от Испания през 2017 г. Присъдите отключиха улично насилие, каквото Испания не е виждала от десетилетия, като за днес бе обявена и стачка.  Днес имволът на града - катедралата Саграда Фамилия, бе затворен заради протестите. 

Днес е пети пореден ден на протестите в испанската автономна област.

Снимка: АР/БТА

От българското МВнР препоръчват на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния в дните на протестите, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия.

Очаква се кулминацията на протестите да започне при събирането на шест лъча манифестанти.

Днес е пети пореден ден на протестите в испанската автономна област.

Снимка: АР/БТА

На международното летище в Барселона днес са регистрирани 57 отменени полета, повечето на компаниите "Vueling" и "Iberia". Според испанските власти въпреки това обстановката на летището е нормална, защото са взети мерки да не се повтаря колапсът преживян в началото на тази седмица.

Днес е пети пореден ден на протестите в испанската автономна област.

Снимка: АР/БТА

Поради очакваната масовост на проявите днес предпазни мерки са взети и в други големи каталунски градове като Жирона и Лерида, където над 70 на сто от магазините и заведенията ще останат затворени. Поради инциденти и блокади на пътя от групи протестиращи днес е силно затруднено преминаването на границата с Франция и в двете посоки. Протестиращите затрудняват трафика от Каталуния към Андора по шосе нр.145 - единственото, по което е възможен достъп от испанската територия. Проблеми има също по магистралите AP-7 в двете посоки при Жирона и AP-2 при Лерида, както на националната пътна мрежа, така и по автономната, като има проблемни участъци с инциденти от горящи автомобилни гуми. Около 20 пътни артерии в Каталуния са с временно прекъснат трафик.

Железопътният транспорт функционира, но със закъснения, като са гарантирани минимални услуги от 33 на сто. Местните власти обявиха, че ще осигурят функционирането на метрото и автобусите на 50 на сто от нормалния график, но само в часовете от 17.00 ч. до 20.00 часа местно време, а след това ще се намали на 25 на сто.

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с ГК Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.

Вчера млади хора, наметнати с каталунски знамена, се събраха на мирен протест в Барселона. По-късно обаче радикални демонстранти преградиха улици, подпалиха контейнери с отпадъци и маси на заведения по модната улица "Рамбла де Каталуня" в сърцето на туристическия квартал. Полицията използва сила в центъра на Барселона в опита си да предотврати сблъсъци между привърженици на независимостта и крайнодесни радикали, които се обявяват за единство на Испания.

Общината съобщи, че 700 контейнера за смет за били подпалени от началото на протестите и изчисли, че щетите за града са за над 1,5 млн. евро.