За президента на Русия Владимир Путин в Белград са гласували 10,8 процента от гражданите на тази страна, участвали в изборите за президент на Русия, според официално публикуваните резултати от гласуването, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

От правото на глас на изборите за руски президент в Сърбия се възползваха от 4726 граждани на Русия, които успяха да гласуват в една избирателна секция в община Нови Белград. От 3824 валидни бюлетини за Путин са гласували 512 избиратели (10,8 процента), а най-много гласове е получил заместник-председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Владислав Даванков от партия "Нови хора" - 3185 (67,4 процента).

Депутатът Николай Харитонов от Комунистическата партия е получил 73 гласа (1,5 процента), а лидерът на Либералдемократическата партия Леонид Слуцки е получил 54 гласа (1,1 процента).

Основателят на неправителствената организация Руско демократично общество Петър Никитин, който в понеделник съобщи официалните резултати от вота на медиите, каза, че хиляди хора са отишли ​​на изборите, "за да покажат с присъствието и гласуването си, че въпреки пропагандата и манипулирането на изборите, огромното мнозинство от руснаците не подкрепят диктатурата и агресията на Путин".

"Вчера станахме свидетели на голяма акция на протестно гласуване на руски граждани в Сърбия. В същото време хиляди граждани не успяха да гласуват преди затварянето на избирателната секция. Въпреки че прекараха няколко часа на опашка, за да гласуват, избирателната комисия пренебрегна гръмките искания на хората да гласуват поне още малко. Хората се разотидоха едва когато, вероятно по покана на руското посолство, се появи полиция", каза Никитин.

В България, според съобщение на ТАСС, резултатите са на другия полюс. Повечето руски граждани у нас са гласували за Владимир Путин в единствената изборна секция, разположена на територията на руското посолство в София. Руската агенция се позова на представители на секционната избирателна комисия.

"За Владимир Путин гласуваха 1104 избиратели (66,31%), за Владислав Даванков - 516 (31%), за Леонид Слуцки - 19 (1,14%), а за Николай Харитонов - 26 (1,55%). Броенето на гласовете приключи", съобщиха от СИК в дипломатическата мисия.