Протестът е във връзка с интеграцията на ромите, съобщи информационният сайт Хотнюз, цитиран от БТА.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс и делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния, за да обсъдят ситуацията на ромите и да се запознаят на място с проблема.

Председателят на Демократичния граждански алианс на ромите Мариан Дараджиу заяви, че протестите имат "пряка връзка" с посещението на двамата френски министри и че целят да привлекат вниманието най-вече на румънското правителство върху проблемите на ромите. Той отбеляза, че "не може да се забелязват проблемите на циганите само тогава, когато някой те дърпа за ръкава" и че фактът, че двама френски официални представители идват в Букурещ по такъв повод "изглежда още по-срамен".

Същевременно Дараджиу определи като расистко изявлението на Манюел Валс, че Франция "не може да приеме цялата сиромашия на света и на Европа". "До края на септември със сигурност ще има 7000 румънци или българи, върнати обратно чрез системата за подпомагане при връщане", каза още френският министър, като призна обаче, че има "и други пристигнали" във Франция.

От своя страна организацията Амнести интернешънъл призова Румъния и Франция да се въздържат от насилствени евакуации на ромите и призова френската правителствена делегация, която ще пристигне в Букурещ, да избягва "лицемерното отношение", използвано като претекст за експулсиране на ромите. "По повод срещата френската страна трябва да избягва лицемерното отношение, чрез което твърди, че политиката й е чисто и просто реакция на начина, по който ромите са третирани в Румъния", се посочва в съобщение на организацията.