Дексаметазон, евтин и широко използван кортикостероид, се превърна в първото лекарство, което показва, че може да спаси живота на пациенти, засегнати тежко от коронавируса, като учените го приветстваха като "голям пробив" при лечението на Covid-19, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Обикновено използван за лечение на редица алергични реакции, както и ревматоиден артрит и астма, дексаметазон е противовъзпалително средство.

Резултатите от изпитанията, обявени във вторник, показаха, че дексаметазон, който се използва за намаляване на възпаление при други заболявания, е намалил смъртността с около една трета сред най-тежко болните от Covid-19 пациенти, приети в болница. В клиничните изпитания, направени от британски учени, споменатото лекарство е дадено на 2 104 случайно избрани пациенти с тежко заболяване от новия коронавирус. Резултатите от лечението им са сравнени с тези на други 4321 тежко заболели, които не получили стероида.

Той бил прилаган или орално, или интравенозно, като се наблюдавал 35-процентен спад на смъртните случаи сред пациентите, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация и 20 процентен спад при пациентите, които имали нужда от допълнителен кислород.

"Това е резултат, който показва, че ако пациенти, които имат Covid-19 и са на апарати за обдишване или им се подава кислород, получават дексаметазон, това ще спаси живота и ще го направи при забележително ниска цена", заяви Мартин Ландрей, професор от Университета в Оксфорд, който е водещ на клиничното изпитание, известно като изпитанието ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ (RECOVERY).

"Ще бъде наистина много трудно за всяко други едно лекарство да го замени, като се има предвид, че за по-малко от 50 британски паунда ($ 63,26) можете да лекувате осем пациенти и да спасите живот", каза той по време на онлайн брифинг, цитиран от Ройтерс.

Неговият съизследовател Питър Хорби каза, че дексаметазон е "единственото лекарство, за което досега е доказано, че намалява смъртността - и я намалява значително".

"Това е голям пробив", каза той.

"Процентът на избегналите леталния изход пациенти ни кара да мислим, че дексаметазонът трябва да бъде въведен като стандарт в лечението на Covid-19. Този стероид е евтин, широкодостъпен е и може да бъде използван навсякъде по света за спасяването на човешки живот!", посочи още Хорби.

Понастоящем няма одобрени лечения или ваксини за Covid-19, болестта, причинена от новия коронавирус, който уби повече от 431 000 души в световен мащаб.

Британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че стандартното болнично лечение на Covid-19 ще включи това лекарството от вторник следобед, добавяйки, че правителството е започнало да складира дексаметазон още през март, след като предварителните проучвания са показали "ранни признаци" на потенциала на лекарството. Великобритания вече е натрупала 200 000 курса на лечение с него.

Главният медицински директор на Англия Крис Уайти заяви, че съобщението от вторник е "най-важният резултат от изпитанията за Cожид-19 досега", добавяйки: "Това ще спаси животи по целия свят".

В рамките на същото британско проучване беше установено по-рано този месец, че антималарийното лекарство хидроксихлорохин не е ефикасно срещу новия коронавирус. В изпитанията бяха включени над 11 хиляди пациенти в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Те получиха или стандартно лечение или друго с прилагането на четири отделни вида лечения - с антибиотика азитромицин, със стероида дексаметазон, с противовъзпалителното тоцилизумаб и с преливането на кръвна плазма от оздравели пациенти от Covid-19.

Китайска кандидат ваксина показва насърчителни резултати

Компанията "Китайска национална биотехнологична група" (China National Biotec Group), която е разработила кандидат-ваксина срещу Ковид-19, обяви че нейният продукт е индуцирал антитела по време на клинични изпитания и предстоят заключителни тестове и в други държави, предаде Ройтерс.

Досега нито една ваксина не е доказала, че е ефикасна в предпазването на хората от новия коронавирус, който вече отне живота на над 400 хиляди души. В същото време има многобройни кандидат-ваксини по света в различна фаза на експериментално развитие.

Ваксината, разработена в китайския град Ухан от партньорската компания на Китайската национална биотехнологична група, "Синофарм" (Sinopharm), е индуцирала високи нива на антитела при всички третирани хора, без нежелателни странични ефекти. Това е проличало от клинични изпитания с участието на 1120 здрави доброволци. Сега китайските учени търсят възможности за широкомащабни тестове в третата, заключителна фаза на изпитанията в други държави.

Медиите в Китай съобщиха, че кандидат-ваксината, заедно с още една инжекция, разработена от "Синофарм", е била приложена на китайски служители от държавни компании, пътуващи зад граница.

В момента Китай разполага с пет кандидат-ваксини срещу Covid-19, най-големия брой, разработен от която и да е друга държава по света.

Междувременно специалисти от лондонския Колеж по хигиена и тропическа медицина установиха, че податливостта към вируса намалява наполовина за младежите под 20 години в сравнение с по-възрастните, а клиничните симптоми се проявяват само при една пета от заразените деца и тийнейджъри, съобщи Ройтерс.

За разлика от тях симптомите на Covid-19: се проявяват при хората на 70 и повече години в 69 процента от случаите. Специалисти от лондонския Колеж по хигиена и тропическа медицина са направили модел с данни от 32 места в Китай, Италия, Япония, Сингапур, Канада и Южна Корея. Резултатите им показват, че затварянето на училищата вероятно е имало ограничено значение при предаването на новия коронавирус.

Статия за изследването е публикувана в сп. "Нейчър медисин".

Учените са симулирали също епидемия от Covid-19 в 146 столици по света и са установили, че очакваният общ брой на клиничните случаи варира в зависимост от средната възраст. В държавите с по-младо население проявата на Ковид-19 може да е по-лека.