Европейците имат време до тази вечер да помислят дали да сложат край на практиката да се местят стрелките с час напред за периода от март до октомври, предаде ДПА.

На 4 юли Европейската комисия започна социологическо допитване по въпроса. В него анкетираните могат да кажат дали искат лятното часово време да бъде премахнато. Към средата на срока на проучването на въпроса бяха отговорили над 1 милион души.

Допитването на сайта на ЕК приключва тази нощ - между 22:00 часа и полунощ в зависимост от страната и часовата ѝ зона. Анкетата К поставя няколко въпроса - какъв е опитът ви с лятното часово време, дали искате то да се запази или да премахне, по какви причини и дали предпочитате часовниците да останат завинаги с час напред или назад.

Засега не се знае кога ще бъдат обявени резултатите. Макар това да не е референдум със задължителен характер, резултатите от допитването може да послужат като основа за законодателни действия. Каквато и да е окончателна реформа ще трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и държавите членки на ЕС.

Лятното време е въведено в Европа през 70-те години с идеята да се пести енергия. Според противниците му тази мярка вече не действа, точно обратното - има негативни икономически последици, а и е вредно за здравето. Мненията обаче са разделени и по отношение на това - ако въобще се стигне до промяна - кое от двете времена да остане официално - зимното или лятното.