Президентските избори в Русия започнаха предсрочно днес в най-северната територия на страната - архипелага Земя на Франц Йосиф в Северния ледовит океан, който е в границите на Архангелска област, предаде ТАСС.

"Днес започна гласуването за президент в Земята на Франц Йосиф, която влиза в Приморския окръг" на Архангелска област, съобщиха от местната избирателна комисия.

Гласуването в Русия и в анексираните региони на Украйна като цяло ще се състои в избирателните секции в рамките на три дни между 15 и 17 март.

На остров Земя на Александър, най-западния от архипелага, гласуват военнослужещи, работници в газовата компания "Запсибгазпром-газификация" и инспектори от националния парк "Руска Арктика".

Председателят на местната избирателна комисия Сергей Шестак и заместникът му Максим Карпичев е трябвало да излетят от град Архангелск още на 7 февруари, за да гарантират, че метеорологичните условия няма да възпрепятстват пътуването им впоследствие, и да подготвят избирателните секции.

ТАСС отбелязва, че полярната нощ на архипелага Земята на Франц Йосиф е свършила едва преди няколко дни. Като цяло днес в Архангелска област предсрочно са дали гласа си за президент на Русия 296 души. Сред гласувалите е имало моряци, лесничеи, метеоролози, граничари и стопани на фарове.

Над десет хиляди жители на Архангелска област ще могат да дадат предсрочно своя вот. До 14 март 62 избирателни секции ще набират гласовете на хора на фарове, плавателни съдове в открито море, в минни предприятия и в отдалечени от избирателните пунктове населени места. До най-труднодостъпните територии ще се достига с машини с висока проходимост, снегоходи, съдове на въздушна възглавница и дори с вертолети.

Само четирима са регистрираните кандидати в ЦИК за президент на Русия. Това са действащият президент Владимир Путин, самоиздигнал се, Владислав Даванков ("Нови хора"), Леонид Слуцки (ЛДПР) и Николай Харитонов (КПРФ).