Представители на руската опозиция отправиха призив ЕС да не признава резултатите от предстоящите през март президентски избори в тяхната страна. Руските опозиционери говориха пред две комисии на Европейския парламент в Брюксел по повод смъртта на Алексей Навални, предаде БТА.

Искаме да видим разпадането на режима на Владимир Путин, искаме той и съратниците му да наблюдават края на този режим и да се сбъдне мечтаната от Налавни Русия, заяви Леонид Волков от фондацията на покойния руски опозиционер. Имаме всички доказателства, че Налавни беше убит, още не сме готови с новата си стратегия, но ще продължим неговата борба, добави той.

През 2021 г. Навлани даде списък с най-близките приятели на Путин и все още не всички са санкционирани от ЕС. Този списък вече съдържа близо 7000 имена, посочи Волков.

Евгения Кара-Мурза, съпруга на опозиционера Владимир Кара-Мурза, също в руски затвор с дългогодишна присъда, призова ЕС да направи, каквото може, за да спаси политическите затворници в Русия и Беларус, и те да оживеят, за да помогнат за демократизирането на своите държави. Тя цитира данни, според които в Русия има около 700 политическите затворници, включително непълнолетни. Имаме само бегла представа за мащаба на репресиите в Русия. Съпругът ми все още е жив зад решетките, но е там, защото определи войната в Украйна като престъпление, отбеляза Евгения Кара-Мурза.

Бившият руски зам.-министър на енергетиката Владимир Милов посочи, че милиони обикновени руснаци подкрепят вижданията на Навални за свободна и демократична Русия. Това е причината Навални да бъде убит предумишлено и хладнокръвно, коментира Милов.

Бездействието след смъртта на Навални ще бъде възприето от Путин като проява на слабост. Путин се опасява да не бъде изпълнен последният завет на Навални и всички да излязат пред изборните секции в 12.00 ч. на 17 март, като това стане по-голяма новина от неговото очаквано "преизбиране" с 85 процента, каза Милов.

Русия обяви, че е поела контрол над село Победа в Източна Украйна

Руските сили са поели контрол над село Победа в Донецка област, Източна Украйна, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Въоръжените сили на Украйна от своя страна казаха, че отбиват руските атаки срещу населеното място.

Село Победа се намира южно от град Мариинка, попаднал под руски контрол в края на декември миналата година.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че силите му са завзели Победа и са подобрили позициите си в други части на Донецка област.

Украинското министерство на отбраната съобщи малко преди публикуването на руския доклад, че украинските сили отбиват руските атаки край населеното място и че продължават да "удържат противника".

Кметът на Киев призова Германия да изпрати на Украйна ракети с голям обсег

 Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че оценява досегашната германска военна помощ за Украйна, но каза, че вече е време канцлерът Олаф Шолц да изпрати на страната му ракети с голям обсег, предаде ДПА.

В интервю, което даде наскоро за германската новинарска агенция, Кличко каза, че "един от най-важните въпроси" за Украйна е дали Германия ще достави исканите крилати ракети "Таурус".

"Ние защитаваме страната си. И затова се нуждаем от "Таурус". Можем да ги използваме за унищожаване на руска военна логистика", обясни Кличко. Кметът на Киев добави, че в крайна сметка очаква положително решение от германското правителство.

През май миналата година Украйна поиска от властите в Берлин крилати ракети "Таурус", които са високоточни и имат обхват от 500 километра. Украинската армия иска да ги използва за удари срещу руски позиции и военни складове далеч зад фронтовата линия.

"Германия накрая се събуди и ни помага много", коментира Кличко отказите на Шолц по-рано да изпрати други мощни оръжия на страната му.

Германският канцлер обаче продължава да блокира доставките на ракети "Таурус" за Украйна, защото се опасява, че оръжието с големи възможности може да бъде използвано от украинските сили за нанасяне на удари по ключови руски цели и по този начин да ескалира напрежението между Берлин и Москва.

Виталий Кличко призова и останалите съюзници на Украйна да продължат да я подкрепят.

Бившият световен шампион по бокс определи задънената улица, в която попадна Конгресът в САЩ що се отнася до отпускането на нова военна помощ за Киев, като "огромна заплаха за демокрацията".

"Не трябва да губим. Защото в противен случай целият демократичен свят ще загуби", каза Кличко.