Албанският президент Илир Мета на среща с посланиците на странитечленки на Европейския съюз заяви, че в длъжността си на върховен главнокомандващ ще изкара войската на улицата, ако има опит за провеждане на местните избори в страната на 30 юни, които той отложи, предава скопското електронно издание "МКД", цитирано от "Фокус".

Според албанския ежедневник Shqip, албанският държавен глава е казал, че е получил информация от чуждестранни служби, че ако се стигне до провеждане на вота ще бъдат организирани размирици по улиците на градовете, а той, като президент, не може да допусне това.

Срещата, проведена с посланиците на страните-членки на ЕС, продължи два часа и бе посветена на политическата криза в страната, особено на решението му да отложи изборите.

Мета изпрати писмо до посланиците във вторник, в което обяснява причините за отлагането на изборите, като добави, че "албанците няма да гласуват на 30 юни". В писмото той оцени решението на управляващата Албанска социалистическа партия за импийчмънт като преврат.

Мета, наред с други неща, обеща да се опита да събере албанския премиер Еди Рама и лидера на основната опозиционна албанска Демократическа партия Лулзим Баша на масата за преговори, за да намерят решение. Ако успее в това, както се съобщава, той ще помоли опозицията да се откаже от насрочения за 21 юни протест на "албанската обединена опозиция".