Политическата криза в Албания се задълбочава. Президентът на страната Илир Мета заяви, че не отстъпва от решението си за отлагане на местните избори. Те бяха насрочeни за 30 юни и отменени с негов указ. За пореден път държавния глава изрази на пресконференция, че стои зад решението си за отлагане на вота. 

Правителството на Еди Рама от своя страна задейства процедура за отстраняването на Мета от президентския пост. Председателството на парламента публикува проекта за резолюция, който правителството ще се опита да убеди депутатите да гласуват в четвъртък. В проекторезолюцията президентът се призовава да оттегли указа за отмяна на изборите, който е определен като лишен от законна сила, и се декларира, че парламентът ще задейства механизмите за контрол върху решенията на президента. За отстраняване на президента обаче са необходими 94 гласа, от които правителството разполага със 78. За останалите ще се търси подкрепа от опозицията.

Президентът Мета изрази готовност да се оттегли от поста, ако това би допринесло за изход от политическата криза.

Опозиционните партии също бойкотираха изборите, обвинявайки правителството на Рама в нечестно спечелване на изборите през 2017 година - чрез купуване на гласове и с помощта на престъпни групировки. В средата на февруари опозиционерите напуснаха парламента и се отказаха от депутатските си места. С масови протести започна настояването за оставка на Рама и правителството. Напрежението ескалира тази в събота, а полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ.

Кризата в страната е на фона на наближаващото начало в преговорите на Македония и Албания за членство в ЕС. Мета обяви, че е отменил изборите, защото провеждането на вота без опозиционните партии може да предизвика социален конфликт и да навреди на шансовете на Албания да се присъедини към общността. Европейският съвет, който е съставен от лидерите на страните членки на ЕС, трябва да реши на 19 юни дали да бъдат започнати преговори за присъединяване с Албания.

Европейският парламент призова албанските фракции да не позволяват конфликтите им да провалят процеса.

Свалянето на Мета трябва да бъде гласувано в четвъртък на заседание на Парламента.