Холандският парламент снощи гласува против започването на преговори за членство на Албания в Европейския съюз, но отхвърли подобна резолюция, отнасяща се за Северна Македония, предаде агенция МИА.

Парламентът на Холандия вчера гласува по четири резолюции, отнасящи се за разширяването на ЕС, но само тази против Албания получи мнозинство от гласовете, включително и от управляващите партии. Тя бе приета със 105 гласа в 150-местния парламент.

В резолюцията се настоява да не се започват преговори с Албания тази година преди всичко заради недостатъчния напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. Холандското правителство споделя това мнение. Според външния министър Стеф Блок започването на преговори с Албания е прибързано решение.

Резолюцията за Северна Македония, в която няколко холандски депутати настояха да се блокират и нейните преговори с ЕС, беше отхвърлена от мнозинството в парламента.

Това е първата възможна крачка към отделянето на Албания и Северна Македония в Съвета на ЕС (в който заседават външните министри на страните членки - б.р.), ако Холандия като страна членка поиска това на 18 юни в Люксембург или на следващата среща в края на юли в Брюксел, отбелязва МИА, цитирана от БТА.

Външните министри на 13 страни членки на ЕС настояха в съвместна декларация за ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани. Тринайсетте министри - на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия, призоваха за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г. Пакетно придвижване на двете страни предлага и Европейската комисия. Тя вече предложи това на Европейския съвет. След среща с албанския премиер Еди Рама преди 2 дни в Брюксел председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че "не трябва да се очаква Албания и Северна Македония да бъдат разделени в процеса на присъединяване към ЕС". Той изрази убедеността си, че е настъпил часът за началото на преговори с Тирана.

В същото време обаче Албания изпадна в политическа криза, което даде повод Юнкер да предупреди (пред Еди Рама) Албания да не отлага насрочените за 30 юни местни избори, за да не възпрепятства очакваното начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Иначе поемането на страната в европейска посока ще бъде отложено, изтъкна председателят на ЕК по повод намерението на албанския президент Илир Мета да отмени изборите след месеци на протести срещу правителството.