Управляващата в Албания Социалистическа партия взе решение да започне процедура за освобождаването на президента Илир Мета, като заяви, че е противоконституционно той да отменя предстоящите местни избори, съобщи Асошиейтед прес.

Правителствената говорителката Елиса Спиропали заяви, че процедурата започва в четвъртък в парламента с дебати, на които ще изложи аргументите си срещу Мета.

Президентът Илир Мета реши да отмени местните избори на 30 юни, като посочи, че те ще бъдат недемократични и изрази опасения от повишаване на социалното напрежение.

Опозиционните партии бойкотират местните избори и заплашват, че ще попречат те да се състоят. Те провеждат протести, обвинявайки правителството във връзки с организираната престъпност и настоявайки за нови парламентарни избори.

Премиерът Еди Рама отхвърля тези твърдения и настоява, че местните избори ще се произведат. Социалистите имат 74 гласа в парламента, а се нуждаят от 94 гласа, за да свалят Мета.

Илир Мета, президент на Албания

Снимка: БТА

По-рано днес президентът на Албания Илир Мета даде тази сутрин извънредна пресконференция, за да обясни решението си да отложи местните избори, които трябваше да се състоят на 30 юни, съобщава "Слбободен печат".

Като се позова на конституцията Мета посочи, че президентът е единствената институция, която има компетенциите да определя дата за избори и за произвеждане на референдуми.

"Без дата, определена от президента на републиката, общи или местни избори не може да се проведат. Датата на изборите в никакъв случай не може да бъде ден на разделение. Има реална опасност Албания да отиде към непредвидима ескалация, която може да има непредвидими последици. Това е заплаха за мира в страната. С провеждането на избори без надпревара и без участие на опозицията се нарушават някои от конституционните принципи", каза Мета, цитиран от албланския ТВ Топ ченъл.

Албанската опозиция отказва да участва в местните избори и протестира от два месеца, настоявайки за оставката на премиера социалист Еди Рама, който е на власт от 2013 г. Депутатите от десноцентристката и левоценстристката опозиция напуснаха парламента, обвинявайки правителството, че е фалшифицирало резултатите от парламентарните избори през юни 2017 г.

Премиерът Еди Рама заяви, че изборите ще се състоят на 30 юни и нарече решението на президента "политическо самоубийство". Той заплаши, че Мета ще напусне поста на държавен глава.