Дясноцентристката опозиция в Албания реши да продължи протестите, призовавайки за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ръководството на опозиционната Демократическа партия реши да проведе малък протест днес срещу ареста на високопоставен партиен служител и насрочи по-голям национален митинг за понеделник.

Протестът вчера вечерта прерасна в насилие, като привържениците на опозицията използваха коктейли Молотов, а полицията - сълзотворен газ и водни оръдия. Има ранени протестиращи и полицаи.

Опозицията обвинява кабинета на премиера социалист Еди Рама в корупция и връзки с организираната престъпност, което правителството отрича. Премиерът осъди насилието.

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша призова привържениците си да продължават да протестират, докато Рама не подаде оставка и не бъде съставен преходен кабинет, който да произведе предсрочни избори.

Президентът Илир Мета призова протестиращите "да избягват насилствени действия и конфронтация".

Вътрешният министър Сандер Леши написа в Туитър след вчерашния протест, че "демокрация не се гради с коктейли Молотов, чиято цел е да се разруши Албания". "Но това е невъзможно!", подчерта той.

Протестът вчера бе четвъртата общонационална акция от средата на февруари. Всяка седмица в страната се организират по-малки протести.

През юни Албания очаква решение от ЕС за започване на преговори за присъединяване. През юни в страната ще се произведат и местни избори.