При въоръжен конфликт между мигранти във войводинското село Хоргош, близо до унгарско-сръбската граница, късно вечерта в четвъртък e бил ранен 20-годишен младеж, съобщи сръбското министерство на вътрешните работи, което изпрати голям брой специални полицейски служители в района - в резултат на акцията бяха задържаха над 600 души.

При претърсването на района по молба на местните жители на мястото на сблъсъка полицаите са открили шестима мигранти, сред които един с две огнестрелни рани.

РТС съобщи в тази връзка, че е в ход голяма операция, в която се извършва претърсване в по-широкия район на Хоргош и Суботица, в северната част на Войводина.

В издирването участват специални части, хеликоптери и дронове.

Акцията беше разширена и в района на Белград, съобщава РТС, като добавя, че са задържани над 600 души.

Вътрешният министър Братислав Гашич също отиде на мястото на сблъсъка между мигранти.

В социалните мрежи в четвъртък вечерта бяха публикувани видеа от Хоргош, на които се вижда голяма група мигранти, някои от които с автомати, чуват се и стрелби. Това допълнително притесни жителите на селото, които от години се оплакват от проблеми, свързани с наличието на голям брой мигранти в района.

Хоргош е граничен град с множество околни ферми, където, както съобщават медии във Войводина, мигрантите намират убежище, докато чакат нелегалното преминаване на сръбско-унгарската граница.

Въоръжен сблъсък между мигранти имаше и в началото на юли в селището Макова Седмица, близо до Суботица, също по границата с Унгария.

Тогава един човек беше убит, а няколко бяха ранени.

Маршрутът на мигрантите през Сърбия и Унгария беше споменат по-специално от австрийски служители през последните дни в контекста на влизането на Хърватия, България и Румъния в Шенген, оплаквайки се от големия приток на мигранти в тази посока, припомня хърватската информационна агенция ХИНА.