Плакати с надпис "С гласа си подкрепям тероризма" бяха залепени на вратите на депутатите, които гласуваха против признаването на Русия за спонсор на тероризма.

На плакатите, чиито снимки са публикувани от Беата Пломецка, журналистка от Полското радио, е изобразен портретът на Путин с кървав отпечатък от длан върху него. Плакатите се появиха през нощта на 24 ноември на вратите на 54 депутати, които гласуваха против признаването на Русия за спонсор на тероризма.

В сряда Европейският парламент прие резолюция, с която признава Русия за държава спонсор на тероризма. "За" гласуваха общо 494 евродепутати, а 58 бяха против.

Сред гласувалите против бяха и петимата български евродепутати от ПЕС/БСП

Председателят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов мотивира отрицателния вот на колегите си, по следния начин: "Не може в тази резолюция да се призовава за ограничаване, всевъзможно ограничаване на всички дипломатически контакти. Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, а се търси очевидно допълнителна ескалация... Със самата тази тежка риторика, в крайна сметка, според мен, се отвързват ръцете на Путин и се влиза в наратива на Путин. Обяви го за терорист и тогава на практика ще му отвържеш ръцете! Той да прави каквото си пожелае в Украйна, без да се съобразява с нищо", коментира социалистът.

Още ден преди това Витанов и колегите му Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова заявиха, че няма да подкрепят резолюцията.

ЕП призова ЕС да въведе подходящо законодателство и да обмисли добавянето на Русия в списъка на държавите, проводници на тероризъм. Това би довело до значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки последици за отношенията на ЕС с Русия, отбелязват евродепутатите.

Те призоваха Съвета на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската паравоенна групировка ЧВК "Вагнер", 141-ви Специален моторизиран полк, известен още като "Кадировците", както и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Днес долната камара на парламента на Нидерландия с мнозинство обяви Русия за държава - спонсор на тероризма, заради войната в Украйна. Според текста на резолюцията руската армия "системно и умишлено" обстрелва цивилни обекти в Украйна. Според външния министър на страната Вопке Хукстра вотът е символичен, тъй като според националното законодателство от него не произтичат никакви последствия. Същото важи и за резолюцията на ЕП, приета в сряда.