Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия, че Народното събрание може да помогне на МВР в борбата с мигрантския натиск.

Според него, това би станало по два начина - като разгледа и гласува внесените в парламента законопроекти за промени в Наказателния кодекс във връзка с трафика на хора. И, ако се стигне до гласуване на Закона за държавния бюджет, да бъдат отпуснати средства за набавяне на технически средства за охрана на границата и подобряване сигурността на служителите, както и обезпечаване на заявеното увеличение на щатове в Гранична полиция.

"Криминалният контингент все повече се пренасочва към каналджийството като доходоносен тип дейност, който води до по-ниски наказания", заяви Демерджиев и призова депупатите за разгледат внесените законопроекти, предвиждащи по сурови наказания за трафика на хора.

Част от предложенията са да се избегнат условните присъди, посочи вътрешният министър, като добави, че "лицата, залавяни за трафик на мигранти по магистралите, се освобождават на следващия ден". Той напомни, че от приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания, а половината от досъдебните производства приключват с глоби.

"Парите, които се печелят от този вид дейност, правят глобата неефективна. Правоохранителните органи третират тази дейност като такава с по-малка обществена опасност, но това не е така. Единственият начин е да приравним наказанията с тези в другите държави, за да няма поток от чужденци, които да идват у нас, за да се занимават с тази дейност", каза още Иван Демерджиев.

Министърът подчерта, че се наблюдава тенденцията - трафиканти от цяла Европа идват у нас, за да вършат престъпната си дейност и припомни случая със скъпия автомобил, използван от полския трафикант на мигранти, който беше заловен вчера след преследването по магистрала "Тракия", в покрайнините на София и по пътя за Калотина.

По думите на Демерджиев, МВР променя постоянно тактиката за противодействие в борбата с трафика, защото и каналджиите променят постоянно своята. Той добави, че от Италия, Полша, Латвия, Беларус и други държави у нас идват хора, които да трафикират мигранти. Причината, според министъра, е в ниските наказания.

Той призна, че залавянето на трафикантите става все по-трудно, защото те стават все по-изобретателни. Тактиките на каналджиите за превоз с луксозни коли се променят постоянно - превозват се малки групи хора, които се качват на 30 км от границата като каналджиите масово не се подчиняват на полицията да спрат и се движат с висока скорост.

"Ние нямаме автомобили, които да развиват 240 км/ч на магистралата, за да се борим с трафикантите. Налага се и ние постоянно да променяне тактиката си, за да противодействаме", уточни той.

Демерджиев настоя за техническото обезпечаване на служителите от "Гранична полиция", за да се гарантира сигурността им, а и да се подобри дейността им. При разговор със служители на Гранична полиция беше казано, че до 2009 г дирекцията е била добре обезпечена и финансирана, а след това е имало системно недофинансиране, което води до различни недостизи, посочи Демерджиев.

Той поиска допълнителни средства за охрана на границата за бронежилетки и прибори за нощно виждане. Поискана е и помощ от ЕС. Стартирани са обществени поръчки и вече са готови новите облекла за Гранична Полиция. Предстои да бъдат раздадени на личния състав.

"За нас е важно, когато изискваме от нашите служители да пазят външната граница на ЕС, те да са добре обезпечени, най-малкото като колегите си от Фронтекс, с които работят заедно", подчерта вътрешният министър.

Създадена е двустранна комисия с Турция за преодоляване на проблема с мигрантите. Той посочи, че имат добро сътрудничество с Турция.

Вътрешният министър е категоричен, че навлизането на нелегални мигранти не е в повече, спрямо тези, които са били преди момента на встъпването му в длъжност.

В Бургас по думите му е подобрена цялата организационна дейност и всеки екип има координати с останалите.

В "Жандармерията" се правят активно тестове как да използват наличните средства, а служителите са обучени и служебният министър изрази надежда, че повече няма да се стига до трагични инциденти. Правят се и тактически подготовки по АМ "Тракия". "Аз толерирам използването както на личното оръжие, така и на наличните средства за противодействие, ако те се използват съобразно закона", каза още Демерджиев.

Демерджииев отчете, че откакто е на власт, служба "Вътрешна сигурност" експлоатира 28 броя специални-разузнавателни средства при едва 8 за миналата година. Това, според него, е дало резултат - има отстранени или преместени служители на МВР и най-вече "Гранична полиция".

Бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски призова Демерджиев да направи справка дали заместник-директор в Главна дирекция на МВР съдейства на трафика на мигранти. Демерджиев обеща да провери всички заместник-директори на главни дирекции в МВР.

Действията на МВР по спирането на вторичната миграция се ценят от държавите в шенгенското пространство. "Те намират разлика в поведението на България, която пропускаше безпрепятствено мигранти през собствената си територия", коментира още министърът пред журналисти след заседанието в парламента.

По повод изказване от днес на главния прокурор, че МВР е в будна кома, министър Демерджиев посочи, че МВР е будно, а не е в кома, то се чисти и във ведомството текат оздравителни процеси. Той добави, че продължава работата по установяване на полицаи, които участват в трафика на хора през граница.

МВР разработва цялостна концепция, която касае пътната безопасност. Става въпрос за мерки, техническо обезпечаване на органите на реда, промени в административно-наказателната дейност и изменения в законодателството, съобщи още Демерджиев пред журналистите в парламента.

Тези резултати няма да дойдат в рамките на месеци, а ще се видят доста по-късно, добави той. Демерджиев отбеляза, че и към момента полицията работи по линия на катастрофите по пътищата.

Успяхме да намалим с 54 души жертвите на пътя спрямо сравним период за миналата година, но имаме много по-сериозна амбиция, каза още той.