Пред президента Александър ван дер Белен днес се заклеха новият канцлер от консервативната Австрийска народна партия - най-младият правителствен ръководител в света, и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на крайнодясната Австрийска партия на свободата.

По същото време недалеч от президентския дворец, където се състоя церемонията, няколко хиляди души протестираха срещу участието на крайната десница в правителството с плакати, на които пишеше "Нацистите вън!" или "Смърт на фашизма!".

Протестиращите, повечето от които младежи, бяха заобиколени от внушителни сили за сигурност, които ограничиха демонстрацията в рамките на Хелденплац (Площада на героите). На това емблематично място за австрийската история Хитлер произнася през 1938 г. реч, с която обявява аншлуса (присъединяването на Австрия към Германия).

Около 1500 полицейски служители се погрижиха за реда около двореца Хофбург във Виена, където се проведе церемонията. Голям участък от центъра на австрийската столица беше блокиран със заграждения, забраняващи придвижването на граждани и превозни средства.

Държавният глава Александър ван дер Белен призна, че има някои, които са скептични и дори враждебно настроени към новото управляващо мнозинство. "Но при демокрацията е така", коментира той, след като прие клетвите на 13-те нови министри, шестима от които са от Партията на свободата.

Ван дер Белен призова новото правителство на Себастиан Курц да държи сметка за австрийската история - както за положителните, така и за мрачните й страници, да зачита правата на малцинствата и на хората с различно мнение.

31-годишният Себастиан Курц (АНП), избран за канцлер на страната, се превърна днес официално в най-младия правителствен лидер в Европа, коментира германското издание "Билд".

В качеството си на външен министър на Австрия, Курц критикува остро германския канцлер Ангела Меркел за бежанската й политика и се противопостави на споразумението, постигнато между Брюксел и Анкара през март 2016 г.

Младият лидер на Австрийската народна партия (АНП) бе сред първите в Европа, които настояха за въвеждане на горна граница и затварянето на т.нар. балкански маршрут за бежанците.

За мнозина Курц е истински политически талант. В родината му го наричат „вундервуци“. На 24-годишна възраст консервативният политик става държавен секретар, а на 27-годишна възраст - външен министър. На 30 г. той поема председателството на АНП. Само няколко месеца по-късно, едва навършил 31-години, Курц вече е канцлер.