Саудитските жени на възраст над 21 години вече ще могат да получават паспорти и да пътуват в чужбина без предварителното съгласие на настойник от мъжки пол, обяви вчера правителството в Рияд, съобщиха световните агенции.

"Паспорт ще бъде издаден на всеки саудитски поданик, който подаде съответната молба", съобщи правителственият всекидневник "Ум ал Кура", цитирайки правителствено решение. Според близкия до властите в. "Оказ" и други медии, новото правило ще важи за жените над 21 години.

Досега жените в Саудитска Арабия трябваше да получават разрешение от някои от настойниците си - съпруг, баща или друг родител от мъжки пол - за да се омъжат, да си подновят паспорта или да излязат от страната.

Рияд от много време е обект на международни критики за статута на жените в кралството, отбелязва Ройтерс. Според правозащитни групи саудитските жени често са третирани като граждани втора категория съгласно правила, изискващи от тях да получават разрешение от мъж настойник за важни решения през целия им живот, независимо от възрастта.

Променят се разпоредби за заетост, като се разширяват възможностите за работа на жените. Съгласно ново правило, всички граждани имат право да работят, без да се сблъскват с дискриминация, основана на пол, увреждане или възраст, съобщи Би Би Си.

Решението за разрешаване на саудитките да пътуват свободно в чужбина е поредното от серията мерки за либерализация, въведени от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, фактическия лидер на ултраконсервативното кралство, отбелязват агенциите. Най-емблематичната от тези реформи беше тази от юни 2018 г., разрешаваща на жените да шофират. Саудитките неотдавна бяха оторизирани също да присъстват на футболни мачове и да бъдат наемани на длъжности, които преди са били стриктно запазени за мъжете.

По-рано, през 2016 г. Бин Салман обяви и план за преобразувания в икономиката, като намерението е до 2030 г. процентът на заетост на жените да достигне 30% от 22% към момента.

Какви ограничения все още са валидни

Въпреки описаните реформи, други елементи от системата за настойничество все още са на мястото си. Жените трябва да искат разрешение от роднина от мъжки пол, за да се оженят или да живеят самостоятелно, както и да напуснат ареста, ако са били задържани. Жените все още не могат да предадат гражданството си на децата си, нито могат да дадат съгласие на децата си да сключат брак.

Наред с това правозащитните организации сигнализираха за репресиране от режима на Бин Салман през последната година на някои от водещите активистки в страната, сред тях и тези, които се бореха за равноправие с мъжете.

Понастоящем тези жени, включително изтъкнатата правозащитничка Луай ал Хатхул, са изправени пред съда и няколко от тях твърдят, че са били измъчвани по време на задържането им. Има няколко известни случая на жени, които са потърсили убежище в страни като Канада, оплаквайки се от потискане по полов принцип, припомня Би Би Си.

Проблемът се засили през януари, когато 18-годишната Рахаф Мохамед ал Кунун избяга от Саудитска Арабия в опит да стигне Австралия, но в крайна сметка се озова в хотел на летището в тайландската столица Банкок. След международни призиви за помощ Канада по-късно й предостави убежище.

През март две млади сестри от Саудитска Арабия, които се криеха в Хонконг, получиха хуманитарни визи в трета страна.

При подобен случай месец по-късно други две сестри избягаха в Грузия, след като потърсиха международна помощ в Туитър и в крайна сметка бяха прехвърлени в друга държава.