В ултраконсервативното кралство, където половото разделение бива стриктно спазвано, разумният реформатор крал Абдула издаде през юни миналата година указ, който дава на магазините за дамско бельо шест месеца да заменят продавачите (в основната си част азиатци) с продавачки саудитки, съобщи БТА.

"Това е положително и смело решение. И аз като много жени се притеснявах да купувам бельото си от мъж, който ми задава въпроси за размерите ми", казва 37-годишната учителка Самар Мохамед.

Решението на краля беше предшествано от кампания в интернет на жени, изразяващи недоволството си. Но и след това нововъведение саудитките пак няма да могат да пробват бельо, тъй като пробните кабини за жени в кралството са забранени. Преди година Рим Асаад подела интернет-кампания за бойкот на магазините за бельо, в които работят мъже, "за да се сложи край на неудобството на жените, които са принудени да се обръщат към продавачи мъже", каза тя за АФП.

"Край на притеснението", заяви на сайта си Фатима Каруб, която пък започнала интернет-кампания с искане в магазините за дамско бельо да работят жени. "Първоначално търговците не приеха добре решението на властите, но след като започнаха да наемат жени продавачки, някои дори разшириха тази практика, въвеждайки я и в магазините за облекло", подчертава тя.

Министърът на труда Адил Факия каза за АФП в началото на седмицата, че новата мярка засяга над 7000 магазина и се очаква да създаде до 44 000 работни места за саудитките. По данни на представителя на министерството на труда Фахд ат-Тахифи за работа в магазините за бельо и козметични продукти в кралството са кандидатствали общо 28 100 жени. "Това обаче не означава, че всички те ще бъдат назначени", отбеляза той.

Министерството предупреди, че 400 инспектори ще проверяват от днес изпълнението на кралското решение, а нарушителите ще бъдат санкционирани. До юли тази година кралското решение ще започне да се прилага и в магазините за козметика.

Решението на монарха влиза в сила въпреки съпротивата на главния мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдул Азиз Ал ал Шейх, който в петъчната си проповед миналата седмица заяви, че нововъведението ще постави продавачките "в пряк контакт" с мъжете управители на магазините. "Жените ще продават и ще броят пари", което "противоречи на религията", добави той.

Предишно решение отпреди 3 години позволи на саудитките да работят в магазини за бельо, но то беше блокирано от консервативните духовници, които са против това жените да работят в много области, за да не се допусне смесване на двата пола. През 2010 г. висша религиозна инстанция издаде т.нар. фетва, забраняваща на жените да работят като касиерки в супермаркетите. Властите обаче разрешиха, а управителите на тези магазини не се съобразиха с религиозното становище.