Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Саудитска Арабия - Димитър Абаджиев, пристигна в Рияд, съобщиха от Външно министерство.

Двете страни имат дипломатически отношения от 1995 г., но досега нямаше българско дипломатическо представителство в Рияд. Абаджиев е първият български посланик, който ще изпълнява задълженията си от саудитската столица. Очаква се следващата седмица посланик Абаджиев да връчи копия от акредитивните си писма в саудитското министерство на външните работи.

Намеренията на страната ни да открие посолство в Рияд бяха заявени от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му в Саудитска Арабия през ноември 2017 г. През следващата година бе стартирана процедурата по откриване на посолството ни в Рияд, а Абаджиев, който представляваше страната ни в Словения, бе предложен за посланик в Саудитска Арабия през септември 2018 г.

Последната среща между министър Екатерина Захариева и нейния саудитски колега Абел ал-Джубейр бе в началото на февруари в Брюксел. Тогава българският вицепремиер даде положителна оценка за плановете за икономическа диверсификация на Саудитска Арабия.  Захариева отбеляза, че българските фирми са заинтересовани да участват в изпълнението на нови инженерни и строителни проекти в страната. Министърът допълни тогава, че откриването на посолството ни в Рияд ще допринесе значително за развитието на сътрудничеството в области от взаимен интерес.

Година по-рано министър Ал-Джубейр гостува на Екатерина Захариева в София. Двамата са се срещали още два пъти.

В рамките на засиления диалог между двете страни в България бяха осъществени редица посещения на представители на саудитски министерства и агенции - Министерството на околната среда, водите и селското стопанство, Саудитския фонд за публични инвестиции, Агенцията за инвестиции в селското стопанство и животновъдството.

За първи път България взе участие в Международното изложение "Saudi Agro Food 2018" в Рияд през октомври 2018 г. Двете страни работят за създаването на смесена компания, която ще реализира проекти в производството на фуражи и износа на месо от България за Саудитска Арабия, се казва още в официалното съобщение.

Кой е Абаджиев

Димитър Иванов Абаджиев е роден на 15 декември 1965 г. в Омуртаг. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а по-късно специализира "Американско и международно право" в Академия по американско и международно право - Далас, САЩ.

По-късно работи като съдия у нас.

През 1997 г. е избран за депутат от Търговище в листата на СДС, а по-късно става и член на Националния изпълнителен съвет на партията. През 2001 г. отново е избран за народен представител. През 2004 г. е един от групата депутати от СДС начело с Иван Костов, които се отделят в парламентарна група на ОДС, а по-късно основават нова партия - ДСБ. След президентските избори през 2006 г. обаче напуска ДСБ и става независим депутат. Междувременно той е български наблюдател в Европейския парламент.

От 2008 до юли 2010 г. е председател на УС на Сдружение "Европейски демократически институт".

От юли 2010 г. до 2013 г., по време на първото правителство на ГЕРБ, е представител на България в ръководството на проектната компания на изоставения по-късно проект за газопровод "Набуко".

От юни 2015 г. Абаджиев е назначен за генерален консул на България в Шанхай, Китай, а от октомври 2016 г. - за посланик на България в Любляна, Словения.

Женен, с 2 деца.