Саудитското момиче Рахаф Мохамед ал Кунун, избягало в Тайланд от страх да не бъде убито от семейството си, получи убежище в Канада. Това съобщи днес началникът на тайландските имиграционни власти Сурачате Хакпарн, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите на Сурачате тази вечер 18-годишната Кунун ще се качи на полет на Корейските авиолинии от Банкок за Сеул, а оттам ще замине с друг полет за Канада.

"Канада й предостави убежище", заяви той пред Ройтерс. "Ще замине тази вечер в 23.15 ч.", допълни Сурачате.

По-рано на 11 януари началникът на тайландската имиграционна полиция съобщи, че няколко държави, сред които Канада и Австралия, са в контакт с агенцията на ООН за бежанците, за да приемат търсещата убежище млада саудитка. По думите му Службата на върховния комисар на ООН за бежанците е ускорила процеса, без да дава срокове, кога би приключил той.

Осемнайсетгодишната Рахаф Мохамед ал Кунун бе спряна миналата събота на летището в Банкок и се оплака, че паспортът й е иззет. Тя се барикадира в хотелската си стая на летището и започна кампания в социалните медии, с която привлече вниманието на света към случая. В сряда агенцията на ООН за бежанците предостави на Кунун бежански статут.

Първоначални Тайланд реши да депортира Рахаф в Кувейт при близките й, но впоследствие се отказа.

"Ако не иска да се върне, не можем да я пратим обратно. В момента тя не иска да се върне обратно. Затова няма да я принуждаваме", заяви пред медиите на 7 януари началникът на тайландската имиграционна полиция.