Две саудитски сестри, избягали от страната си и укривали се половин година в Хонконг, са отпътували миналата седмица за неизвестна държава, след като получили там убежище, предаде ДПА, като се позова на адвоката на сестрите.

"След като шест месеца се криеха в Хонконг от саудитските власти и от семейството си, тези смели и решителни млади жени най-сетне успяха да си осигурят хуманитарни визи в трета страна", посочи в изявление адвокат Майкъл Видлър.

От съображения за сигурност той не разкри коя е страната, където са получили убежище сестрите на 18 и 22 години, известни на медиите като "Риим и Рауан". Двете се укриваха в Хонконг от септември миналата година, но имиграционните власти им дадоха срок до 8 април да напуснат.

Хонконг не е подписал Конвенцията за статута на бежанците (Женевската конвенция) на ООН от 1951 г., което означава, че хората, нуждаещи се от закрила, трябва да искат убежище другаде.

Според Видлър в Саудитска Арабия сестрите са заплашени от смъртна присъда, тъй като са се отрекли от исляма.

Риим и Рауан избягали в Хонконг, докато били на семейна почивка в Шри Ланка, надявайки се да се прекачат на самолет за Австралия. На летището в Хонконг преди полета си те за кратко били засечени от саудитски представители, но успели да им се изплъзнат и влезли в града като туристки. Проблемите им се увеличили, след като през ноември Саудитска Арабия анулира паспортите им, разказа адвокатът.

Първоначално хонконгските власти разрешили на сестрите да останат до 28 февруари, но после този срок бил удължен до април.