Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер стана поредният германски политик, засегнат от проблеми с правителствен самолет - заради технически проблеми днес се забави завръщането му от държавно посещение в Етиопия, предаде ДПА.

Очакваше се Щайнмайер да се върне в Берлин днес, но отпътуването му от Адис Абеба се отложи по технически причини. Президентската канцелария каза, че забавянето е било предизвикано от проблем в системата за подаване на сгъстен въздух.

Техници са започнали да работят, за да подготвят самолета Еърбъс А340 за полет, колкото се може по-бързо, заявиха служители, придружаващи Щайнмайер. Германската делегация ще изчака в хотел, докато се извършва ремонтът.

На Щайнмайер веднъж вече му се наложи да остане по-дълго от предвиденото в Етиопия заради проблеми с правителствения самолет през 2014 г., когато беше външен министър и полетът му се забави.

През последната година имаше няколко случая с германски правителствени самолети, които затрудниха представителите на Германия. Финансовият министър Олаф Шолц за кратко беше блокиран в Индонезия, след като гризачи повредиха кабелите на самолета. Министърът на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер беше забавен в Африка заради проблеми със самолета. А канцлерката Ангела Меркел трябваше да пътува с граждански самолет за среща на Г-20 в Аржентина след възникнали по време на полет проблеми.

Щайнмайер каза в Етиопия, че мултилатерализмът заслужава да бъде защитаван.

"Нуждаем се от поддръжници на международния ред, основаващ се на правата на хората и почиващ на общи правила", заяви той в края на посещението си, по време на което се срещна с представители на Африканския съюз в Адис Абеба.

Германският президент също така разговаря днес с етиопския министър-председател Абий Ахмед, след като двамата първоначално имаха среща в понеделник. Щайнмайер изрази надежда, че Абий ще продължи по дългия път на реформите, по който тръгна, когато дойде на власт миналата година. Двамата обсъдиха подобни теми в понеделник. Абий също така използва срещите, за да изрази желание за повече германски инвестиции в Етиопия.

По време на тридневното си посещение Щайнмайер изтъкна възможностите за по-тясно културно сътрудничество между Германия и Етиопия и похвали промените и реформите, предприети от Абий.