Полският премиер Матеуш Моравецки отмени пътуването си до Израел заради медийна публикация, според която израелският премиер Бенямин Нетаняху намекнал за полско сътрудничество с нацистите през Втората световна война, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

Говорителка на правителството потвърди, че Моравецки няма да присъства на срещата на страните от Вишеградската група и Израел, която ще се проведе на 19 февруари в Ерусалим. Вместо него от полска страна ще участва външния министър Яцек Чапутович. Моравецки днес е уведомил Нетаняху по телефона за решението си да отмени визитата, допълни говорителката.

Офисът на Нетаняху посочи, че премиерът е бил погрешно цитиран от в. "Джерусалем пост", чийто журналисти присъствали на брифинг с Нетаняху в кулоарите на конференцията за Близкия изток, провела се наскоро във Варшава. След това изданието публикувало коригирана информация.

В последващо изявление офисът на израелския премиер допълни, че при забележките си за полското сътрудничество с нацистките окупатори, Нетаняху не е отправял никакви общи обвинения.

Израелският посланик в Полша Анна Азари бе извикана за обяснения от полското правителство в петък.

Моравецки заяви в интервю, публикувано днес от полската агенция ПАП, че според обяснението на Азари Нетаняху имал предвид отделни случаи на поляци, сътрудничели на нацистите.

Напрежението между Полша и Израел се засили миналата година, след като Варшава прие ново законодателство, според което използването на фрази като "полски лагери на смъртта" може да се наказва с до три години затвор, припомня Ройтерс.

След натиск от американската администрация и недоволство от Израел, Полша смекчи разпоредбите, отказвайки се от наказанието със затвор.

Мнозина поляци все още отказват да приемат резултатите от проучвания, според които хиляди техни сънародници са участвали в Холокоста наред с хилядите, рискували живота си, за да помагат на евреи.

На снимката: (от ляво на дясно на първия ред) Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, Матеуш Моравецки, Бенямин Нетаняху и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо по време на срещата за Близкия изток в полската столица