Полският президент Анджей Дуда утвърди с подписа си поправката към закона за Холокоста, с която се премахва клаузата за наказателна отговорност (до три години затвор) за публични твърдения за съучастие на Полша в престъпленията на нацистките окупатори по време на Втората световна война, предадоха осведомителните агенции.

По-рано през деня двете камари на полския парламент - Сеймът и Сенатът - на извънредни заседания одобриха промените. Парламентарната процедура отне само няколко часа, като преди това премиерът Тадеуш Моравецки бе внесъл съответния законопроект.

Според първоначалния вариант на закона, гласуван преди четири месеца, лице, което обвинява полския народ за престъпления срещу евреи по време на нацистката окупация на Полша, може да получи присъда до три години затвор. Управляващата партия "Право и справедливост" мотивира законопроекта с желанието си да прекрати употребата на изрази като "полски лагери на смъртта" по адрес на нацистките концлагери на територията на окупирана Полша през Втората световна война. Този ход на Варшава породи напрежение в отношенията й с Израел, Украйна и САЩ.

Полски и международни еврейски организации изразиха задоволство от поврата в позицията на управляващата консервативна партия в Полша.

Ръководителят на еврейската общност в Полша Леслав Пилшевски изрази днес задоволство от решението на управляващите да отменят законов текст, който криминализира публични твърдения за съучастие на полската държава в Холокоста. По думите му днешното гласуване в Сейма ще възстанови добрите отношения на Полша с еврейската диаспора, Израел и САЩ, предаде АП, цитирана от БТА.

Центърът за възпоменание и проучване на Холокоста "Яд Вашем" разпространи изявление, в което се казва, че решението на властите във Варшава е "положително развитие в правилната посока". Базираната в Ерусалим организация подчерта, че "правилният начин за противодействие на невярното представяне на историята е засилване на откритите и свободни изследвания и образователни дейности".

Световният еврейски конгрес (СЕК) също приветства промяната в полския закон. Президентът на СЕК Роналд Лаудер заяви, че неговата организация "е доволна, че полското правителство е осъзнало несъстоятелността на новия закон за Холокоста".