Той е част от широките усилия на националистическите власти да използват историята за по-голямата си цел да защитят честта и достойнството на страната. Години наред полски официални лица се опитваха да се преборят с изрази като "полски лагери на смъртта", който понякога се използва в чужбина за концлагерите, изградени и ръководени от нацистка Германия на окупираната полска територия през Втората световна война, пише Ванеса Гера от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Някои поляци се опасяват, че с отдалечаването във времето на войната новите поколения погрешно ще започнат да мислят, че поляците са извършили Холокоста.

Законът обаче разпали криза в отношенията с Израел, където оцелели от Холокоста и официални лица се боят, че истинската цел на закона е да спре издирването на поляци, убивали евреи през Втората световна война.

Това е нещо, което полски официални лица отричат. Те настояват, че законът, който предвижда затвор до три години, ще наказва само онези, които публично и "противно на фактите" обвиняват целия полски народ за престъпления, извършени от немците.

Днес, когато законът влиза в сила, представители на полските и израелските власти провеждат в Ерусалим първа работна среща за решаване на предизвиканите от него противоречия.

Законът създаде напрежение и с Украйна вследствие на разпоредба, която криминализира отричането на военновременни престъпления на украински националисти, избили около 100 хиляди поляци през войната.

Полският президент подписа закона миналия месец, но го прати в Конституционния съд за преценка. Полски официални лица казаха, че няма да бъдат предявявани криминални обвинения, докато не се произнесе съдът, което се очаква да стане до няколко седмици. Обаче прокурори вече търсят случаи, в които Полша е оклеветена за своите военновременни действия. Законът беше критикуван и от САЩ, които се опасяват, че той ще потисне правото на изразяване и научните изследвания. Вашингтон предупреди Варшава, че ако бъде прокаран, законът ще засегне стратегическите отношения на Полша със Съединените щати и Израел.

Осъзнавайки опасенията в САЩ, полското правителство прати тази седмица във Вашингтон Марек Магеровски, помощник-държавен министър в полското външно министерство, за срещи с представители на администрацията, законодатели и еврейски групи в опит да разсее страховете им. Вчера Магеровски каза, че правителството на Полша е било изненадано от шума около закона, и призна, че Варшава не е била добре "подготвена" да обясни неговите цели и въздействие. Същевременно, каза той, медийни публикации и коментари на чуждестранни политици правеха "грубо неверни интерпретации" на закона и целите му, което е наложило неговата визита.

Магеровски заяви, че Полша никога не е "избелвала" своята история и факта, че някои поляци са извършвали "позорни действия" по време на Втората световна война. По думите му обаче законът дава на правителството средства да отвръща, когато страната е обвинявана в съучастие в Холокоста. Досегашните опити да се отвръща на ударите с протести срещу използването на израза "полски лагери на смъртта" бяха неуспешни, каза той.

"Тези опити бяха безрезултатни", подчерта Магеровски и добави, че новият закон е необходим "законов инструмент, който да ни позволи да предотвратим говоренето за полско съучастие".