Самуел Ардити* от години води битка не само за признаване на Лиляна Паница за "Праведник на народите", но и на спасителите си от Холокоста. За жалост и тази битка е десетилетна.

"Трима сме, които сме подали документи за признаване на нашите спасители - единият е поляк - Жак Ейгид, другият е румънец - Меир Шай, и аз - Самуел Ардити. Ние, Слава Богу сме живи, но спасителите ни - кой знае?!

От десет години се борим за признаването им - това са хората, които са спасили нашия живот!...Разбрах за другите двама чрез адвокатите от т.нар. Обществена защита. И те като мен са подали документи преди 10 години пред "Яд вашем"**, и нищо!

Наскоро излезе една публикация в наша подкрепа във в. "Маариф" /прев. "Вечерен вестник"/. Майката на журналистката, която взе интервю от мен, се казва по български Росица, а нейната майка е популярна в Израел изследователка на събитията, свързани с Холокоста.

След тази публикация ни предложиха да водим дело, но аз не знам защо трябва нещата да се решават по този начин. И при това си идване в България исках среща с президента Радев - за съдействие от българска страна и по този, и по други въпроси, но и този път не успях да се срещна с него.

*Самуел Ардити е изтъкнат общественик, изследовател по темата за съдбата на евреите през Втората световна война и автор на книгите „Спомени от годините на Холокоста – 1940–1943″ в 5 части и „Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или приятел на българските евреи“. Носител е на "Златна клонка" за принос в българо-еврейските отношения на МВнР.

**„Яд ва-Шем“ (на иврит: „Място/памет и име“) е национален "Мемориал на катастрофите (Холокоста) и героизма", разположен в Йерусалим, в който е събрана информация за евреите - жертви на нацизъм в периода 1933-1945 г.