Германският канцлер Ангела Меркел започна втория ден от двудневната си визита в Израел с посещение на мемориала на жертвите на Холокоста "Яд Вашем", предаде Асошиейтед прес.

Тя участва във възпоменателна церемония, придружавана от директора на "Яд Вашем" Авнер Шалев.

Меркел заяви, че страната й е ангажирана с противодействието срещу антисемитизма, омразата и насилието, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

"Преди почти 80 години в нощта на погромите на 9 ноември евреите в Германия бяха изправени пред омраза и насилие с невероятни измерения. Но това, което последва, бяха безпрецедентните престъпления на Холокоста, отхвърляне на цивилизацията. Затова Германия има вечно задължение да отбелязва това престъпление и да противодейства на антисемитизма, омразата и насилието".

Тези си думи Меркел записа в книгата за гости на "Яд Вашем".

От там канцлерката отиде на друга церемония в Ерусалим, където беше удостоена с титлата почетен доктор на университета на град Хайфа.

Меркел е на двудневно посещение в Израел за серия от съвместни правителствени консултации. Тя е придружавана от по-голямата част от членовете на германското правителство и голяма бизнес делегация, както и от нов служител, натоварен с борбата срещу антисемитизма. Очаква се по време на визитата канцлерът да се фокусира върху двустранните икономически въпроси, като наблегне на иновациите, технологиите и проектите за развитие.

Това е седмото подобно съвместно правителствено заседание, откакто Израел и Германия установяват тази традиция преди едно десетилетие.

Еврейската държава беше създадена три години след края на Втората световна война. Германското правителство плати милиарди долари репарации на оцелели от Холокоста и се позиционира като лидер в борбата с антисемитизма.