Около 75 години след масовия разстрел на унгарски евреи по бреговете на Дунав в Будапеща, израелски водолази започнаха днес издирвателна операция с надежда да открият тленни останки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хиляди жертви на Холокоста бяха разстреляни в Дунав през зимата на 1944-45 г. от бандите на фашистката Партия на кръстосаните стрели, дошла на власт в Унгария с преврат през октомври 1944 г. Те били принуждавани сами да пробиват дупки в леда на замръзналата река в подготовка за своята екзекуция.

Мисията за издирване на костите е инициатива на израелската доброволческа организация ЗАКА. Тя е основана от ортодоксални евреи със задачата да открива човешки останки, за да им осигури ритуално погребение.

Водолазите ще използват със специални сонарни устройства, които може да се спускат на дълбочина до 150 м, да идентифицират обекти и да предават информация и данни за точното местоположение на оператора на уреда.

Операцията бе уредена след 3-годишни преговори между ЗАКА и унгарските власти, за да се получи разрешение за провеждането й. Разрешението водолазите да започнат работа бе обявено след среща в Будапеща вчера между израелския вътрешен министър Арие Дери и унгарския му колега Шандор Пинтер. По-късно Дери се срещна с водолазите на брега на Дунав.