Полският премиер Матеуш Моравецки отново изрази противопоставянето си на плана на Европейския съюз за задължително разпределяне на мигранти и заяви, че ЕС трябва да защитава по-добре външните си граници, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Полският лидер направи това на съвместна пресконференция с италианския премиер Джорджа Мелони, която пристигна днес във Варшава, за да обсъди с Моравецки голям брой въпроси, включително двустранното сътрудничество, икономиката и сигурността, както и миграционната политика и защитата на външните граници на ЕС.

Въпреки че постигнаха съгласие по редица политически въпроси, Варшава и Рим очевидно се разминават по въпроса с идеята за релокация на мигранти, тъй като Италия се надява планът на ЕС да може да ѝ помогне да се справи с нарастващия проблем с мигрантите, идващи в страната от Близкия изток и Африка.

След срещата Моравецки заяви, че запечатването на външните граници на ЕС е ключов въпрос.

"Ето защо нашето правителство не е съгласно с нелегалната имиграция", каза той и изтъкна, че правителството му няма да се съгласи с последния план на ЕС за релокация на мигранти.

"Не сме съгласни и с налагането на каквито и да било санкции за неприемане (на мигранти)", заяви той.

По-рано, в опит да подсили позициите на полското правителство в преговорите с ЕС, Моравецки поиска подкрепа от полските опозиционни партии.

Джорджа Мелони заяви, че Европа трябва да съчетае интересите на всички страни и да спира нелегалната имиграция, преди тя да достигне Европа. Тя каза още, че в противен случай "никога няма да може да се намери истинско решение".

Мелони изтъкна, че прекрасно разбира позицията на Полша по отношение на пакта за предоставяне на убежище и миграция или "плана на ЕС за релокация на мигранти", и отбеляза, че Европа не оценява напълно жертвата на страните, които са приели много мигранти от Украйна.

За двустранните отношения Моравецки каза, че Полша и Италия се разбират добре, когато става въпрос за разбирането на реалността и проблемите.

"Нашите страни имат много сходно виждане за развитието на нашия континент и за проблемите, които имаме тук", заяви той.

И Моравецки, и Мелони са представители на консервативни правителства, които се застъпват за ЕС на националните държави, а не за федерация, и за връщане към християнските корени на Европа.

Европейската комисия предложи програма за релокация на мигранти, в рамките на която членовете на ЕС ще трябва да приемат първоначална квота от 30 000 мигранти от държави, които понасят основната тежест на миграцията от Близкия изток и Африка, като например Гърция и Италия.

Ако откажат да приемат, те ще трябва да платят около 22 000 евро за всеки неприет мигрант.