Полша и Унгария останаха против плановете за равномерно разпределяне на мигранти в ЕС и заплашиха да попречат на усилията на лидерите от ЕС да отбележат напредък на срещата на върха в Брюксел, предаде ДПА и БТА.

По време на изявление пред унгарско радио тази сутрин унгарският премиер Виктор Орбан говореше за "война, свързана с миграцията", която се води в залата за срещи в Брюксел.

Преговорите са "борба за свобода", каза Орбан и допълни, че ще "се бори с ръце и крака и със зъби и нокти" срещу плановете. Повечето от вътрешните министри на страните от ЕС по-рано този месец вече подкрепиха плановете, че страните, които отказват да приемат мигранти, ще трябва да плащат компенсации.

Полският президент Анджей Дуда предложи днес да се проведе национален референдум за планираната реформа, тъй като кампанията за предстоящите парламентарни избори в Полша тече с пълна сила.

ЕС предоставя повече подкрепа за справяне с миграцията на страни извън блока като Турция, отколкото на собствените си страни членки, заяви днес полският президент, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата страна членка на блока в Източна Европа се противопоставя на сделката на ЕС, която има за цел да разпредели отговорността за полагането на грижи за мигрантите и бежанците. Тя също така твърди, че ЕС не е направил достатъчно, за да ѝ помогне да се справи с бежанците. ЕС отхвърля тези критики. 

"Не разбирам защо Европейската комисия и европейските институции похарчиха милиарди евро, за да помогнат на Турция, когато тя прие милиони сирийски мигранти, но не искаха да помогнат на Полша, която прие милиони бежанци от Украйна", заяви Анджей Дуда в интервю пред частното радио "Зет".

Полският премиер Матеуш Моравецки вчера заяви, че ще представи в Брюксел план за "безопасни граници", който предвижда граничната агенция Фронтекс да бъде реформирана и да бъдат отпуснати повече средства за страните, натоварени с опазването на външните граници на ЕС.

Полското правителство се противопоставя на сделката на ЕС за миграцията и заяви, че тя ще го принуди да приеме още мигранти в допълнение на 1,5-2 милиона бежанци, които по негова оценка страната е приела от Украйна, или да плаща на други страни да ги приемат.

Европейската комисарка по вътрешните работи Илва Йохансон вчера заяви пред полската частна телевизия Те Фау Ен 24, че сделката предвижда страните като Полша, които са подложени на миграционен натиск, да не бъдат принуждавани да приемат допълнителни мигранти, както и че няма да им се налага да плащат на други държави.