Категорично заставам зад исканията на протестиращите полицаи, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в сутрешния блок на БНТ.

Според него те изцяло съвпадат и с предложенията на МВР за бюджета за 2023 година. Министър Стоянов допълни, че тепърва предстоят разговорите по конкретните параметри с министъра на финансите Асен Василев. Калин Стоянов обясни, че освен финансовата част има доста други проблеми в системата на вътрешните работи, които не се решават с години.

Все още не се обсъжда назначаването на нов главен секретар на МВР, допълни министър Стоянов. Той потвърди, че се ръководи само от професионалните качества на хората, на които предлага да заемат висшите ръководни длъжности в полицията.

Бившите директори на "Гранична полиция" и на СДВР ще останат част от системата на МВР и няма да прави самоцелни назначения и увлонения. За новоназначеният директор на СДВР Любомир Николов каза, че го познава отлично: "Той беше сред моите заместници докато бях директор на ГДБОП, считам, че той ще се справи прекрасно".

Вътрешният министър защити бившия шеф на СДВР Антон Златанов, който бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция "Гранична полиция" и беше обвинен, че е ръководил неправомерните действия на столичните полицаи по време на протестите през 2020 година.

Антон Златанов ще остане директор на "Гранична полиция", каза вътрешният още министър Калин Стоянов. Той  посочи, че не е очаквал реакцията при назначаването му в Гранична полиция. Заяви, че Златанов е професионалист и е бил буфер между протестиращите и полицията на 2 септември 2020 г. Гласувано му е доверие и е започнал да го оправдава.

"Случаят с битите студенти под колоните на МС не е бил под ръководството на Златанов", посочи той. По думите му всички проверки срещу Антон Златанов, включително по времето на Бойко Рашков и служебните кабинет, не са открили никакви нарушения.

На въпрос защо Златанов се води временно назначен, министърът отговори, че това е практиката в МВР - ръководните служители минават такъв етап, за да може ръководството да се убеди, че са подходящи.

Той посочи, че само за вчерашния ден на българската граница са били спрени между 600 и 700 нелегални мигранти, опитали се да проникнат на наша територия. Той допълни, че групите стават по-големи и все по-агресивни. България не трябва да остава сама в битката с нелегалната миграция, каза още Калин Стоянов и изрази мнение, че страната ни трябва да стане член на Шенген до края на тази година.