Според предложенията на партията лекарите, които практикуват ин-витро оплождане, трябва да бъдат наказани с до две години затвор. Жената няма да носи наказателна отговорност.

Ин-витро оплождането, за което няма правна регламентация в Полша, сега се практикува свободно в частни медицински заведения, изцяло за сметка на двойките.

"Искаме проект в съответствие с наставленията на Католическата църква, който защитава живота. Съществуващите ембриони трябва да бъдат защитавани от държавата и не трябва да бъдат създавани по изкуствен начин", заяви един от авторите на новите законопроекти, цитиран от полската агенция ПАП.

"Не е приемливо да се разреши унищожаването на човешко същество, независимо от етапа му на развитие. Оттук идва и етичното отхвърляне на ин- витрото", изтъкна партията.

Намесата в човешкия геном ще бъде наказвана с до 5 години затвор според предложенията на партията. Преди две години полският парламент отхвърли подобни законопроекти на католическото право, които също предвиждаха затвор за ин-витро оплождане.

На последните избори миналия октомври консервативната партия "Право и справедливост" получи втори резултат след либералите от "Гражданска платформа" на премиера Доналд Туск. Той управлява благодарение на подкрепата в парламента на Полската селска партия.