Партията на премиера Доналд Туск "Гражданска платформа" води с 39% от гласовете и ще получи 206 места в 460-членния Сейм, съобщи полската Национална избирателна комисия, цитирана от ДПА и Франс прес.

Данните са след преброяване на 93 на сто от подадените гласове.

Премиерът обаче вече благодари на избирателите. "Искам да благодаря на всички тези, които гласуваха за нас, и на онези, които не го направиха, защото ние заедно ще носим отговорността за Полша още четири години", каза Доналд Туск в изявление по телевизията.

Коалиционният партньор на партията на Туск - Полската селска партия, получава 8,6 процента от гласовете или общо 30 места. Това означава, че ако се запази досегашната коалиция, тя ще има втори мандат, нещо, което не се е случвало в Полша през последните двайсетина години. Според анализатори резултатите показват, че поляците предпочитат партия, която е приятелски настроена към ЕС и която ще работи за подобряване на отношенията с някогашните врагове на Полша - Берлин и Москва.

Опозиционната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински получава 30 процента. Партията разчиташе на подкрепата на по-консервативните и религиозни гласоподаватели, които се съмняват в руското разследване на катастрофата, в която загина бившият полски президент Лех Качински, брат-близнак на Ярослав Качински.

Новото либерално Движение на Паликот изненада анализатори с третото си място и 9,9 процента от гласовете. Партията предизвика полемика в предимно католическа Полша с програмата си за легализиране на марихуаната и правата на хомосексуалистите. Съюзът на демократичната левица бе изместен от третата си позиция и се нарежда на пето място с 8,2% от гласовете. Партията Полска социалдемокрация получава 8,19%, Избирателната активност е 48,6 процента.

Полша ще се постарае колкото се може по-скоро да състави правителство, заяви полският президент Бронислав Коморовски след приключването на парламентарните избори, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Започва труден период за съставяне на коалиция. Надявам се, че със съвместни усилия ще можем максимално да съкратим срока, необходим за съставяне на коалиция и правителство. Това е нужно от гледна точка на стабилността на държавата и властта, а също на продължаващото до края на годината полско председателство на Европейския съюз", каза той.

Окончателните резултати ще бъдат обявени утре.