Полски депутати предложиха затвор за ин-витро оплождане

Полската партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински иска затвор за практикуване на ин-витро оплождане според два законопроекта, които внесе днес в парламента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Полски депутати предложиха затвор за ин-витро оплождане | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има нужда от спешна ин-витро процедура за вкарване на малко хумор в мозъка! :)

Независимо от мотивите, считам, че предложението е правилно, единствено санкциите трябва да са по-строги. Всяка намеса в природата трябва да се счита за престъпление към човечеството и околната му среда. Нима човечеството е на път да изчезне, та се налага изкуственото му размножаване?

А ти като се разболееш, взимаш ли лекарства? На лекар ходиш ли? Защо не се оставиш на естествения подбор, глупак!

Ало, Весе, кво праиш на о. Малта, ма?"Работиш ли, работиш ли...". Ин-витро или ин-вътре е все тая - важно е да разгъваме популацията, да има бол работна ръка. И тъпите църкви да не се месят в човешките дела!

Някои ин- витро- други ин- виво... а ти смело с ръце:)

"Искаме проект в съответствие с наставленията на Католическата църква..." Тия Кръстоносци са като Талибаните... Да се чудиш какво правят в Европа! Средновековни мракобесници... Предлагам САЩ да им изпрати Специалните си части.

Абе какво знаете вие, планетата Земя е плоска и се носи от 4 слона стъпили на гиганска костенурка. Земята е също така център на вселената и всичко се върти около нея. Никакъв научен прогрес не е имало в средновековието иммено заради Църквата, която е управлявала Европа тогава. Не случайно на английски тази епоха се нарича DARK AGES. Именно заради стрикното разделение между Държава и Църква, Америка просперира и става номер едно икономика за 200 години. Само застой може да има когато една Държава се усланя на Църковни закони: за справка - арабските държави използващи шария закон. Ако не беше петрола, щяха да си карат камили още 1000 години.

На вниманието на г-н Качински/не тоя умрелия, а малоумния му брат/: Поради намаляващия брой поддръжници в Полша, да прегледа този форум - все ще набере малко малоумни съмишленици/ като изключи предварително около половината - очевидно малолетни, още не са учили биология, а и българския правопис имат да учат/.

Хе-хе, това е доста забавно - наследствен стерилитет! Родителите му, ако нямат деца, той какво очаква - много ясно, че е извънземен и деца може да получи само от съответния компютър, който е произвел и него, или пък да откъсне част от опашката си и да чака да регенерира.

Добро предложение!

Живея и работя с поляци доста време, и поради липса на друга, гледам основно полска телевизия. Този Качински е невероятен досадник, неприятен политически труп,който е втръснал на всички в Полша. По отношение на завирането на носа в толкова лични неща - за Полша това е нормално, там църквата е най-влиятелната институция, и , гадните духовници, пълни с грехове, не спират да се правят на много големи моралисти.... Та... това не е новина, а ежедневие за Полша.

Кико, не сте прав, че инвитрото заобикаля основно женския стерилитет. около 40% от случаите на стерилитет се дължат на мъжки фактор и техники като ИКСИ,PESA, TESE и др. основно преодолява именно него. Благодарение на това, бащи могат да станат и хора с много тежък стерилитет, които иначе нямат шанс. Мъжкият стерилитет не се дължи само на полово-пренасяните болести, а най-вече се дължи на ненавреме лекувани анатомични проблеми като асансьорни и неслезли тестиси (крипторхизъм), варикоцеле, на прекарана заушка, както и на генетични фактори.

Пич, двамата с жена ми се борим за дете вече две години. Нито аз, нито тя сме имали проблеми с полово предавани болести. Никога не е правила аборти, всички изследвания са ни нормални. Реално няма причина да не се получава, но...И има страшно много хора като нас- с неизяснен стерилитет. Ние все още се въздържаме от инвитро, защото е наистина крайна мярка, но много от тези хора нямат нашето търпение. Така, че не всичко може да се обясни с болести или аборти. А между другото, защото гледам, че не си много наясно в почти 50% от случаите виновен е мъжът.

Сменете партньорите и проблемът ще ви се реши напълно безплатно, безболезнено и с голям кеф!

Глупости!

Този няма ли да лети скоро до Русия ? ;)

За баба ти е нормално да си обяснява така репродуктивните проблеми, тя е от друго време и познанията й са елементарни. Ти обаче на колко години си, а и в кой век живееш, та вярваш на подобни дивотии?

Лита, баба му може и да няма познания, но е права. Много хора започват полов живот прекалено рано и не ползват предпазни средства. Много жени и мъже имат от онези бактерии, хламидии и не предприемат никакви мерки, а това в един момент оказва голямо влияние върху репродуктивността. Честата смяна на партньори е масово явление. Но малко хора следят какво става с тях и не ходят на никакви профилактични прегледи.

Фундаментализъм има не само в исляма.

Писна ми от тъпанари, които не разбират нищо от инвитро оплождане. В повечето случаи се използват яйцеклетки и сперматозоиди от двамата родители, като единствената намеса на лекарите е оплождането в изкуствена среда и то по една единствена причина и тя е, че това не може да се случи в естествена такава. По-добре ли е тези хора, които се обичат и копнеят за собствено дете да останат бездетни само, защото някои смятат това за неморално? А морално ли е църквата да събира пари от миряните, които са дошли при нея, за да се помолят, венчаят, кръстят детето си или погребат свой близък? Кога църквата и политиците, които се считат за много морални ще застанат срещу генното модифициране на храни, срещу всички боклуци които тъпчат храната ни, водата, козметичните продукти и т.н. Аман от лицемерие. Тръгнали инвитрото да оправят!

ДОБРЕ КАЗАНО!

Така е!

Според данни на Fertility Europe, всяко 6-то семейство в Европа има трудности със зачеването на дете. Мъчно ми е за поляците с репродуктивни проблеми.

Положението наистина е страшно. Не знам как е в другите държави, но клиниките в България са пълни. И това не е от хубав живот. И няма нищо общо с това какъв сексуален живот водиш и подобни глупости, които някои хора се опитват да прокарат като мнение.

Няма нищо общо със сексуалния живот, мислиш? А какво да кажем за полово-преносимите инфекциозни болести, наречени още венерически, чието усложнение може да бъде стерилитетът? Имам предвид гонорея, хламидиаза и др., причиняващи сраствания на маточните тръби и хронично възпаление на яйчниците, наречено от лаиците "простуда на яйчниците" ... все невинни неща според тебе?

И ще накарат хората да ходят да го правят в чужбина и там да си дават парите.

..точно това щях да напиша и аз :) Тук пък се опитват да забранят абортите, което за мен лично е пълен еквивалент на тази глупост в Полша. За пореден път, политиците се опитват да завъртят хорското внимание в друга посока....дано да не приемат тези законо-проекти, нито тук (Турция), нито в Полша.

Хайде да погледнем въпроса и от друг ъгъл.Който е измислил инвитрото,не е ли осенен с Више,(разбирай висша сила да му е осенила мисълта)Т.е. може да е Божия намеса ,за да имат деца и тия,които по една или друга причина не могат да имат.Та едто Бог ,как чува молитвите на желаещите и им помага.

Проблема е в тези ембриони, които не се оплождат, а унищожават и това е приравнено към аборта. Обаче да лишаваш безплодни двойки от възможност да имат деца също е неморално. Безплодие е болест, която днес се лекува с постижения в медицината, в т.ч. и с ин витро.

до мак ембрионите, за да станат такива, са преминали през процеса на оплождане виж, ако говориш за имплантиране в матката - това е друг въпрос. иначе, напълно подкрепям всички методи за репродуктивно здраве

Ами да, неправилно се изразих.

Палава ранна младост на кого? 50% от проблемите са при мъжа. Критериите през последните 30 години са снижени няколко пъти. С прости думи - сегашните мъже имат 3-4 пъти по-малко сперматозоиди, отколкото е са имали тейните дядовци. И за съжаление този проблем се задълбочава заради начина на живот, средата. При всички етноси съществува този проблем, недейте да се заблуждавате. Това, че едни компенсират други не променя факта, че всяко шесто семейство в репродуктивна възраст независимо от кой етнос е има проблеми при зачеването на дете.

Ще прощаваш, но има разлика между защитаване на принцип и защитаване на догма... И както е писал един "колега" по-долу : "Някои хора още не вярват, че земята е кълбо..."

Ако нямаш какво да кажеш, пробвай да не тролиш само за спорта!

Младежта винаги е била палава- въпрос на хормони. Да си чул за ин- витро при джипсита- не, нали... Значи причината не е в палавостта, а в начина на живот.

то навремето и този дето е измислил електричеството дето сега им осветява светите обители и катедрали е бил обявен за еретик ........повече да коментираме ли

Едното няма нищо общо с другото,по добре си мълчи.

Много общо има. Църквата отхвърля всичко ново, независимо от приложенията му с абсолютно смехотворното твърдение, че "бог не го желае". Ако най-висшата сила във вселената не желаеше нещо то щеше ли да бъде изобщо възможно? Църквата иска да държи хората неуки и неспособни за да може да ги контролира.

Я бЕгай пък ти с твоите попски идиотщини !

До: "Понякога си мисля" Абе, да ти кажа честно, едно време и аз мислех така като тебе, но в последно време си промених мнението. Смятам, че всъщност именно нашата, православна църква е закостеняла и със средновековно мислене в сравнение с католическата. Във Ватикана има академия, в нея учат и преподават специалисти във всички области, включително медицината. Тук у нас, имаме само митрополити които се возят на лъскави лимузини. Чета официалния сайт на Ватикана - на английски език. Впрочем се оказва, че Ватикана не отрича ин витрото. В много европейски държави ембрионите се ограничават само до един или два. Това не е задължително да става с "убиване на ембриони". Освен това, Ватикана категорично подкрепя гей парадите и се обявява срещу всякаква дискриминация, въпреки че смята хомосексуализма за противоестествено отклонение и само съжалява хората с обратна ориентация. В България, нашата "напредничава" църква призовава да ги убиваме с камъни!

Така е, съгласна съм с теб. Но винаги има разни издънки, дето се правят на по-католици от папата и се изказват неподготвени. Освен това, нашата църква преди няколко месеца, се обяви против сурогатното майчинство и ин-витрото. Добре, че хората се надигнаха срещу тях, та килимявките взеха да се оправдават и замазват гафа.

Католическата църква е толкова напреднала, че е изпреварила дори светските власти.Нейните предствители в САЩ, Англия, Германия,Ирландия и в други държави практикуват педофилия (само в САЩ случаите бяха над 400), управлението на църквата по всякакъв начин се мъчи да замаже случая и да го покрие. Това показва, че го подкрепя.

Ватикана НЕ ПОДКРЕПЯ гейовете. Пак, и то нарочно, се 'бърка' християнската толерантност към грешниците с толерастията (която си е признаване на греха за нормално). Ватикана подкрепя гей браковете, и не подкрепя педофилите (педерастите) които се прикриват като католически свещеници - проблем, който е факт.

1) Ватиката НЕ подкрепя "гейовете" (содомитите). 2) За пореден път се опитвате да размените понятия - християнската търпимост и разбиране към грешниците се подменят при предаването, сякаш едва ли не ПОДКРЕПЯТ (ОДОБРЯВАТ). НЕ НЕ ОДОБРЯВАТ И НЕ ПОДКРЕПЯТ. Освен това, Ватикана НЕ подкрепя гей браковете, и НЕ подкрепя педофилите (педерастите) които се прикриват като католически свещеници. Самото заяждане на гей организациите по въпроса показва, че самите 'педали' са същата стока както фашизираните побойници срещу тях - крайни сексисти, който нямат никакви скрупули.

Брей, тези католици колко са "напредничави". Като имаш предвид, че папата е бившия Велик Инквизитор (сега Инквизицията се нарича Конгрегация за доктрината на вярата, но е все същата свинщина), Ватиканът се управлява от Инквизицията. Тези, които до вчера изгаряха другомислещите, а вече тихомълком ги ликвидират или компрометират безжалостно, са се загрижили за човешките ембриони! О, свещенно лицемерие!

Да се подиграве ме на Полша колклото си искаме,поради този свой консерватизъм сега поляците са 40 милиона,с едно от най-младото население е в Европа(след Албания,Турция и Босна),а ний сме 5 милиона с най-старото.Их колко зле са поляците,че са консерви!

Нито трудностите за забременяване, нито масовото прилагане на ин-витро са някаква случайност! Ако с този закон, католиците в Полша целят обществен дебат по тези въпроси и изваждане на картите на масата, приветствам!

Еми нормално е църквата да се противи. Според нея човекът се появява на този свят по божията промисъл. Според медицината обаче, няма нищо божествено в зачатието - то е просто една технология в лаборатория. Та едва ли някога църквата ще има изцяло положително мнение за ин-витрото.

До вси4ки които са против инвитрото не им пожелавам да имат репродуктивни проблеми

И те са прави и ти си прав! Едното е природа,другото е отчаяние!

Да се замислим върху текста: "Не е приемливо да се разреши унищожаването на човешко същество, независимо от етапа му на развитие..." Става въпрос за останалите ембриони - живи човешки същества, които НЕ СЕ имплантират, тъй като са ИЗЛИШНИ (имплантират се 1-2-3ембриона) и се УНИЩОЖАВАТ. Не е ли това убийство на човешки същества, към което Църквата не може да остане безразлична?! Помислете, преди да плюете. Убедена съм, че един ден ще платим скъпо за лекомислието на някои да се правят на Господ.

Дано не ти се налага да прибягваш до подобни мерки и да не разбираш колко необходими са тези практики за бездетните семейства. Ембрионите са просто клетки. Една мравка е по-развит организъм от тях. Ако някой те заклейми като убийца, защото си настъпила мравка едва ли ще се съгласиш. Айде, моля, да не ставаме по светци от папата.

Оплодената яйцеклетка се нарича ЗИГОТА- не ембрион! Църквата трябва да се произнася против абортите- те са унищожение на ембрион. Ин - витрото е създаване и ако Бог имаше против- не би го допуснал. Напротив! Които искат да си имат детенце при ин- витрото често пъти се раждат близначета!

Не мисля, че има място за сравнение между човешки ембрион и мравка. Въпросите на медицинската етика са много далече от възможностите ти, не се напъвай да ги решаваш.

Никой не прави инвитро щото е модерно. Мислете малко като пишете. Стимулация, изследване на хормони през ден-два, вадене на яйцеклетки , хиляди левове и към 25 - 30% процента шанс за успех. Дали наистина някой ей тъй заради модата ще се подложи на това, вместо да си направи дете по приятния начин.

До Има житейска и философска логика: Май докато си създаван по естествен път създателите ти са вложили повече философия от колкото нормални гени,което ги има в тези създанени чрез инвитро.

Хех, добре че не искат да изгарят еретиците на клада....голям прогрес са направили за по-малко от 400 години.

затварям си очите и все едно слушам ахмадинеджад..... Качинскииииии - в XXI век сме, да не би да си пропуснал няколко века развитие?

Абе знаещ - защо сравняваш католическата църква с "ОРТОДОКСАЛНОСТ". Все едно да приравняваш социалистите на запад с ляворадикалните екстремисти, или социалдемократите с неонацисти. Чувал ли си приказката , че се прави на по-католик от папата.

ХАХАХАХА! Не мислех, че поляците са толкова назадничави! Чак като виц звучи цялата статия.

Незнам дали е успокоително или притеснително, че откачалки има не само в нашия парламент.

слепи ги ражда.

Католик - талибан.

за мисленето у нас. Ние сме прави във всичко! И непобедими! Но... мноооого зад другите, в т.ч. и поляците.

че пасивна и задрямала църква като нашата е за предпочитане пред активна и безумно консервативна църква като католическата в Полски вариант! Там още малко и ще доведат Великия Инквизитор!

Както е подсъдно отнемането на живота, така е научно необосновано създаването на индивиди с неясни наследствени деформации, защото малко или много човек е повлияван в живота си от вредни въздействия или неговите предшественици. Затова отговорността на създаващите семейство, респективно - на деца по естествен път е голяма и правно обоснована през целия им живот. Както и взаимната отговорност между родители и деца. Създаването на "хибриди" е експеримент с неизвестни резултати.Както за родителя, така и за обществото. Да не говорим за разработваните в генетиката програми за модифициране на възможностите на човека при специални условия.

Човек,ако въобще мога да те нарека така,ти сам разбираш ли какво си написал...??? Или това да бълваш глупости ти е ежедневие???"Когато нямаш да кажеш нищо по-умно от мълчанието,то предпочитай да мълчиш"-китайска поговорка.

предният ми пост беше адресиран до "Има философска и житейска логика"!!!

ако не беше ти , нямаше да зная какво съм написал. Добре, че има будни граждани, които от тая държава направиха пустиня. Не може всички да са човеци като някои, които се взеха за велики. А бълването е приоритет на такива като теб, които знаят само своята "религия". Щом ти е любим Китай, не е късно...

Я първо прочети какво точно е "ин-витро" преди да философстваш!

не ме учи на генетика. Гледай си специалността и лека работа.

На моя календар пише 2012 г., а на вашия? Май не сте го сменяли отдавна!

Какви глупости пишеш ти добри човече?Инвитрото е просто изкуствено оплождане на яйцеклетката на майката и сперматозоидите на бащата,които явно по естествен път не се срещат,или сперма на донор,ако съпруга не е способен да произведе или произвежда некачествена ето това е!Това би се случило и по естествен път малко просто се помага на тези нещастни хорица и те да си имат рожба!Хибрид ще е ако се вкарат и животински или растителни гени,примерно кентавър,русалка,коня Пегас са хибриди :-)))Първо научи какво що е после пиши философски разсъждения иначе ще изпадаш отново и отново в философски парадокс :-)

На теб май не са ти ясни нещата. Сперматозоида стига до яйцеклетката след борба с останалите сперматозоиди с цел достигане на най-здравия генетичен материал да я оплоди. С ин-витрото това не може да стане. човека е много прав, дори докторите практикуващи ин-митрото го казват,че е така.

Обществено-опасен идиот...

Срам за Полша ! Децата ми са инвитро заченати след години надежда и борба. Благодарна съм че съм Българка, и никои не отне правото ми на щастие !

Бъдете здрави и щастливи!

Винаги ортодоксалните вярващи - без значение на религията са били не само спирачка в развитието на обществото, но и са довеждали света до войни. Винаги последствията обаче са били за всички. Пресен пример - заради чугунената глава на брат му, загина елитът на Полша в Смоленск.

Поляците се отърваха от единия идиот, сега им досажда другия.

Качински направо да връща Светата инквизиция и да приключва въпроса.

Относно зачестяването на процедурата. В момента все повече хора се НУЖДАЯТ, подчертавам го изрично, от тази процедура, защото всички останали естествени и полуестествени начини не могата да постигнат ефект. Ежедневието ни се различавя коренно спрямо 30 или 50 години назад и напрежението ни убива от вътре :(

Това ин-витро си е ненормална работа! Трябва бездетните да осиновяват, а не да се мъчат да раждат! Дедо Боже не дава на всеки тази привилегия и си има хиляди причини! Като е живял неразумно и си е повредил детеродните способности, то той не може да бъде добър родител на свое дете! Или пък е гонил кариера, станал на сто години и се сетил да ражда на възрастта на бабите и дядовците...Еее, не може така! Като иска да отгледа дете, да си вземе изоставено дете и да го направи личност, а не да се мъчи всякак физически да се възпроизведе и да създава собствени сбъркани копия!

Танасе, ти наясно ли си, че при повече от половината двойки, които не могат да имат деца проблема е мъжки фактор и той със сигурност не зависи от това колко е ходил или на колко години е решил да става родител. Добре е, когато имаш претенции за мнение по някой въпрос да прочетеш поне основните неща за него. И не влизай в ролята на говорител на така наречения от теб Дедо Боже, защото със сигурност никои не те е оторизирал с тази задача.

По добре според теб ще е направо бездетните да се изтребват. Ти си примат не човек.

Така се изказва само ограничен човек! И като говориш за Дедо Боже, че не дава на всеки...сигурна съм, че някой ден и на теб няма да даде...деца или нещо друго!

качински= кръгъл идиот. бсп в сравниние с тази твоя право и справедливост наистина е супер партия. нека да по-добре да ходи в психоклиника

Е, това са крайности! Въпреки че, може въпросът с ин-витрото да се погледне и от друг ъгъл: кой е факторът, предизвикващ отклоненията в организма на човека, които бъгват естествената репродукция, поради което методът доби популярност? Това е главният въпрос. Но, нито медицината, нито църквите, нито правителствата смеят да рият в тази посока.

в програмите на големите научни лаборатории по света. Там се вижда какви мащаби на модифициране на човешкия индивид се предприемат.

Факторите са една плеяда, от генетични до хранителни и ги е имало в цялата история на човечеството. Преди по-малко от 4 века 3 от 5 деца са се раждали мъртви и то без наличието на медикаменти, петрол и доктори. Спрете да търсите изкупително агне там, където природата е виновна.

Не става дума за мутагенни фактори, които са несъвместими с живота. Имам предвид репродуктивна способност при жените и мъжете, която много рязко се влоши през последните години. Ако твърдиш, че % на стерилните двойки е същият, както преди 2-3 века, то човечеството щеше да е позачезнало вече, понеже тогава не е имало асистирана репродукция.

Това са изроди.Само ще усложнят нещата на младите и бездетни двойки, които ще трябва да пътуват до друга страна.Една подобна процедура отнема време, иска чести прегледеи и т.н., което неминуемо ще доведе оскъпяване на цената. Освен това нека сме честни - живеем в 21 век.Живота не е такъв какъвнот е бил в средновековието.Няма нищо лошо във въпросните процедури.Хората на знаят по каква причина, но проблемите по забременване на жените става все по масо проблем, както от мъжка, така и от женска страна.