Лидерът на едната от двете управляващи италиански партии - Лига, вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини обяви, че управляващата коалиция с Движение 5 звезди се е разпаднала след месеци на вътрешни неразбирателства и спорове и че единственият път напред са предсрочните избори. Той каза, че може парламентът да бъде извикан от лятна ваканция следващата седмица, за да предприеме необходимите процедурни стъпки.

Снимка: AP/БТА

Другият вицепремиер и лидер на Движение 5 звезди Луиджи Ди Майо каза, че не се страхува от предсрочен вот и обвини Салвини, че се подиграва със страната.

Премиерът Джузепе Конте пък призова Салвини да обясни на хората защо слага предсрочно край на управляващата коалиция. Той подчерта многократно, че ще следи за пълна прозрачност за изясняване на причините за кризата. Конте изтъкна, че с изключение на вътрешния министър Салвини, правителството не е по плажовете, а на работното си място. Той се зарече и да не допусне празни приказки по адрес на останалите министри. 

Снимка: АР/БТА

По повод кризата в Италия агенциите Ройтерс и Франс прес анализират какво ще се случи сега в страната, предаде БТА.

Действително ли това е краят на правителството?

Все още не. Премиерът ще трябва да поиска вот на доверие за правителството си от парламента. Ако той изгуби, тогава ще подаде оставка. Ако не изгуби, ще продължи работа. Той може да подаде оставка и без да чака този вот на доверие.

Действително ли отива Италия на предсрочни избори?

Това е много вероятно, но не и сигурно. Президентът Серджо Матарела е този, който разпуска парламента и насрочва предсрочни избори, само ако се окаже невъзможно съставянето на ново правителство. Матарела ще трябва да се консултира с председателите на двете парламентарни камари, както и с парламентарните партийни лидери, преди да разпусне парламента.

Може ли ново правителство да се появи и без избори?

Да, но ще е трудно да се състави нова коалиция. Една от възможностите ще е коалиция между антисистемното Движение 5 звезди и опозиционната Демократическа партия. Заедно те ще имат мнозинство от един глас в парламента и ще се нуждаят от помощта на по-малки парламентарни групи или доживотни сенатори, за да осигурят стабилност на управляващата коалиция. Много представители на Движение 5 звезди и на Демократическата партия, включително бившият премиер Матео Ренци се противопоставиха в миналото на подобна коалиция.

Кога ще има избори?

Ще зависи от това кога ще се събере парламентът за вота на доверие и колко време ще отнеме проучването на други коалиционни варианти. Матарела даде ясно да се разбере, че иска действащо правителство, което да одобри бюджета за 2020 г. през есента. Това означава, че избори може да има през октомври или пък да се чака до следващата година. Ако няма избори до октомври и няма алтернативна коалиция до есента, президентът може да назначи служебно правителство от технократи, въпреки че и на него ще му е нужно доверие в парламента. Италия никога не е имала избори през есента от Втората световна война насам и е имала няколко правителства на технократи през последния четвърт век.

Какви ще са резултатите от предсрочния вот?

Миналата година на националните избори Движение 5 звезди спечели най-много гласове (32 процента), а Лигата получи около 17 процента. Сега нещата се промениха. На евровота Лигата спечели 34 процента, а Движение 5 звезди падна до 17 процента. Смята се, че сега Лигата може да получи 34-39 процента и с лекота да стане най-голямата партия в парламента. Ако не успее да си извоюва абсолютно мнозинство, Салвини може да се обърне към бившите си десноцентристки съюзници Форца Италия и Италиански братя, за да състави нов кабинет.

Според агенция АДЖИ парламентът може да се събере на 20 август, за да реши каква ще е съдбата на правителството на Конте,  тъй като следващата седмица в страната настъпват августовските дни за отдих и веселие - традиция, запазена от времената на Древния Рим. Нови избори би трябвало да бъдат насрочени между 50 и 70 дни, съгласно италианската конституция.