Индия ще арестува и ще повдигне обвинения на 35-те сомалийски пирати, които нейният флот залови на отвлечен кораб край Сомалия - това съобщи служител на военноморските сили, цитиран от Ройтерс и БТА. Военните се отклониха от своя доскорошна практика, при която спасяваха кораби и екипажите им, но оставяха разоръжените пирати в морето.

Заловените пирати трябва да пристигнат в Индия в събота и ще бъдат предадени на правоприлагащите органи, съобщи служителят. Той е пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите. 

Точните обвинения срещу пиратите все още не са ясни, добави той.

Корабът "Руен" бе отвлечен от сомалийски пирати на 450 морски мили източно от Сокотра, в северната част на Арабско море на 14 декември 2023 г. На 14 март "Руен" беше забелязан край бреговете на Сомалия, съобщи британската компания за морска сигурност "Амбри". Плавателният съд беше прехванат на 15 март, а на следващия ден командосите от индийския флот успяха да освободят кораба, плаващ под флага на Малта. 

Представителят на флота каза, че пиратите са използвали "Руен" като "кораб-майка, атакувайки други плавателни съдове с лодки.  посочи флотът в изявление в събота.

Това бе първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати от 2017 г. насам. В пика на нападенията си през 2011 г. сомалийските пирати костваха на световната икономика около 7 милиарда долара, включително стотици милиони долари, платени като откупи. По време на пика на активността на пиратите, индийският флот даваше на съд и осъждаше на затвор в Индия пиратите, които са участвали в големи нападения, но през последните месеци флотът ги оставяше в морето. Пиратите от кораба "Руен" ще бъдат първите, които ще бъдат съдени в Индия от години, добави служителят.

Индия е разположила най-малко дузина военни кораби в Аденския залив и северната част на Арабско море от декември, за да помага на кораби на изток от Червено море, където ВМС на няколко страни, включително САЩ, се опитват да осигурят безопасни маршрути от атаките на йеменските бунтовници хуси.

Индийският служител каза, че след отвличането на "Руен", флотът е държал района под "непрекъснато наблюдение", използвайки своите въздушни платформи и събраната информация от други кораби, които е проверявал.

Друг търговски кораб, "Абдула", беше отвлечен край Сомалия миналата седмица, а сомалийските сили планираха да атакуват с чуждестранните военноморски сили.

По-рано днес в телефонен разговор с президента на Индия Драупади Мурму държавният глава Румен Радев изрази признателността на страната ни и на българския народ за високия професионализъм на индийските военноморски сили.

Държавният глава Радев оцени високо подкрепата на индийската страна, както и смелостта на военнослужещите, участвали при спасяването на моряците и освобождаването на кораба, съобщиха от прессекретариата на президента. "Индийските военноморски сили демонстрираха значимата роля на Индия за гарантирането на сигурността на корабоплаването в региона", е заявил българският държавен глава. Двамата президенти са се обединили в оценката си, че спасяването на похитения "Руен" укрепва дългогодишното приятелство, което двете държави са изградили.

През настоящата 2024 г. се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Индия. Президентът Мурму е поканил Радев да осъществи посещение в Индия в удобно за двете страни време, за да бъде отбелязана годишнината и да се очертаят перспективите за последващо развитие на двустранното сътрудничество. В телефонния разговор и двамата държавни са глави отбелязали потенциала за надграждане на партньорствата в редица сфери от взаимен интерес.