Държавният глава Румен Радев изрази признателността си за спасяването на българския търговски кораб "Руен" и неговия екипаж от индийските военноморски сили в писмо до президента на Индия Драупади Мурму. Това съобщиха от прессеекретариата на президентската институция.

Корабът бе похитен преди три месеца от сомалийски пирати с целия екипаж, включващ и седем български граждани. След повече от три месеца в плен екипажът на кораба "Руен" вече е на свобода. Всички моряци са в добро здраве. В момента се полагат усилия за тяхното завръщане в България. Операцията по освобождаването се е провела от индийския флот, който е прихванал отвлечения товарен кораб и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Операцията е продължила повече от 40 часа на 2600 км от бреговете на Индия.

Със своята високопрофесионална намеса индийските военнослужещи доказаха на дело съществената роля на Индия за гарантиране на сигурността на търговското корабоплаване в региона, посочва българският президент.

Държавният глава подчертава, че страната ни оценява високо оказаната подкрепа, като нов ярък израз на традиционните приятелски отношения между двете държави и народи. Румен Радев изразява увереност, че развитието и надграждането на връзките между България и Индия ще продължи и занапред със съвместните усилия на двете страни.

Моряците се завръщат до 15 дни 

Операцията е приключила успешно. Арестувани са били 35 пирати. Те са на борда на единия от двата кораба, които бяха в района. Нашият екипаж се намира в добро здраве. Това каза в ефира на "Събуди се" по NOVA капитан Александър Калчев, изпълнителен директор на БМФ.

"Предстои моряците да стигнат с кораба до безопасно пристанище, където да се извърши разследване от страна на властите. Предполагам, че до 10-15 дни ще се приберат", добави той.

С освобождаването на българските моряци Индия направи знак към света, заяви проф. Чуков 

 "От втората половина на миналата година Индия направи много сериозен анонс да се представи като една от водещите икономически сили в света", коментира пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков. 

Според експерта участието на индийските военноморски сили е знак към света.

 "От октомври много активно се говори за така наречения Индийски коридор и по тази причина виждаме невероятна активизация на военноморските сили на страната по охраната на този коридор. Той минава през Индия, ОАЕ, Саудитска арабия, Йордания и насам към Европа. Тази акция е нищо повече от включването на една бъдеща сила в своите военни размери", коментира Чуков.