Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен" е освободен днес с помощта на индийските военноморски сили, обявиха от Министерството на външните работи. На борда на плавателния съд, който бе отвлечен през декември миналата година, имаше седем българи, девет мианмарски и един анголски гражданин. 

"Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България", допълниха от ведомството на Мария Габриел.

По-рано днес бе съобщено, че военен кораб на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения товарен кораб "Руен" и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Пиратите, за които се смята, че са отвлекли плаващия под малтийски флаг кораб за насипни товари, са открили огън по военноморския кораб в международни води. По-късно говорител на индийския военноморски флот, цитиран от Ройтерс, съобщи че всички 35 сомалийски пирати на похитения кораб "Руен" са се предали. 

Плавателният съд превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. На борда му имаше осем българи, но помощник-капитанът, който беше ранен, се прибра в България на 22 декември. От "Параходство Български морски флот" АД съобщиха тогава, че морякът е евакуиран със съдействието на Военноморските сили на Република Индия. 

Оттогава МВнР е в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори и се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж, припомниха от министерството.

Снимка: БТА

"Поддържани бяха ежедневни контакти и на най-високо и оперативно равнище, в т.ч. и с ръководството на водената от ЕС военноморска операция "Аталанта", охраняваща търговски кораби, плаващи в Арабско море, посочи Мария Габриел на брифинг за медиите в Министерството на външните работи. Тя отбеляза, че целта е била получаване на постоянна информация за състоянието на моряците, за местоположението на кораба, проучване на всички възможности за своевременното им освобождаване.

Днес в МВнР е бил повикан и индийският посланик в София, като е била отправена "допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа", съобщиха от ведомството на Габриел.  

Мария Габриел изказа благодарност за съдействието на индийската страна в целия процес по освобождаването на българските моряци. Тя благодари и на екипа си от МВнР, Ситуационния център на министерството, задграничните представителства на страната, международните партньори, включително и на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни, с когото от ведомството са били в контакт и днес.

"МВнР и всички компетентни институции ще останат в пълна мобилизация до освобождаването и успешното завръщане в България и на всички останали български моряци, които все още се намират в ръцете на похитители", каза още Габриел.

Междувременно МВнР декларира в прессъобщение, че е активно ангажирано и със случая на отвлечените български граждани от екипажа на кораба "Galaxy Leader", похитен в Червено море на 19 ноември 2023 г.

"Полагат се систематични и координирани усилия от страна на МВнР, на задграничните представителства на Република България в региона и от всички компетентни български институции с цел своевременно освобождаване на двамата български моряци и успешното им завръщане в България".