Частната служба в памет на убедения атеист Хокинг се състоя в църквата "Св. Мария" на Кеймбриджкия университет, на две крачки от колежа "Гонвил енд Кайъс", където той работи над 50 години, предадоха Франс прес и ДПА.

Вижте снимки >>>

Около църквата се бяха събрали стотици обикновени граждани, които аплодираха пристигането на ковчега, носен от шестима души от бившия колеж на Хокинг, покрит с бели рози и лилии, символизиращи Полярната звезда и Вселената.

Камбаната на църквата удари 76 пъти, по един за всяка от изживените години на прочутия учен.

Сред около 500-те поканени гости на церемонията бяха китаристът на "Куин" Брайън Мей и съпругата му актрисата Анита Добсън, британският модел Лили Коул, кинопродуцентката Барбара Броколи, изпълнителният директор на "СпейсЕкс" Илон Мъск, британският астрофизик Мартин Рийс и актьорът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма "Теория за всичко" през 2014 г.

Стивън Хокинг почина на 14 март
в съня си на 76-годишна възраст. Миналата година той каза пред Би Би Си, че не е очаквал да доживее 75 години.

На 21 години Хокинг е диагностициран с амиотрофна латерална склероза, нелечимо невронно заболяване на двигателната система, което го прикова в инвалидна количка и го принуди да ползва синтезатор на речта, за да комуникира.

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство в близост до гроба на Исак Нютон на 15 юни.