Членовете на Сръбската листа подадоха днес оставките си пред администрацията на парламента на Косово, потвърди Илжир Керчели, началник на кабинета на председателя на парламента. Новината беше потвърдена от Медийната служба на парламента на Косово, съобщиха сръбските медии.

"Съобщаваме, че 10 членове на парламента на Косово от парламентарната политическа единица Сръбска листа подадоха своите оставки", се казва в съобщението.

Политически представители на косовските сърби по-рано решиха да напуснат косовските институции след отстраняването от длъжност на директора на полицията за северния регион Ненад Джурич, тъй като той отказа да изпълни решението на правителството на Косово да издава предупреждения на собствениците на превозни средства, които не са заменили сръбската книжка плочи с косовски.

Кметове и съветници на четири общини от северно Косово, служители на полицията и съдии и прокурори от северно Косово напуснаха институциите.

Тази сутрин сръбските полицаи в Косовска Митровица започнаха да връщат униформите и оръжията си. Косовската полиция обяви, че има капацитет да управлява новосъздадената ситуация и да гарантира обществения ред и мир.

На фона на случващото се Съединените американски щати оценяват последните събития около отношенията между Косово и Сърбия като обезпокоителни и излагащи на риск важния напредък, постигнат в диалога (между двете страни), подпомаган от ЕС, съобщи КосоваПрес, като се позова на говорител на американското посолство в Прищина, предаде БТА.

Съединените щати се присъединяват към ЕС в призива си към представителите на Сърбия и косовските сърби да спазват задълженията си за диалог и да се върнат в косовските институции. По думите му "оттеглянето на косовските сърби от институциите на Косово не е решение на настоящите спорове и има потенциал да ескалира допълнително напрежението на място."

Междувременно сръбският президент Александър Вучич коментира събитията в Косово, като направи оценката, че след 10 години косовските сърби са взели решение да напуснат институциите на Прищина и това са "големи политически, почти тектонични промени", съобщи БТА.

В интервю за сръбската телевизия Пинк президентът отрече косовските сърби да се действали "по нареждане на Белград" и обвини тези, които казват това, че не желаят да видят какво искат сърбите и какви проблеми имат.

Според Вучич решението преговорите с Прищина да бъдат преместени в ЕС е лошо и по думите му това беше "най-голямата грешка, която направи Сърбия".

Сръбският държавен глава каза, че една от най-трудните му срещи със сръбския народ в Косово е била след подписването на Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 19 април 2013 г.

Сръбският президент изрази мнението, че сърбите е трябвало да се оттеглят от институциите в Прищина. Той говори за различни предишни нарушения на международното право от страна на Косово и за примери за репресии от управлението на косовския премиер Албин Курти, като заяви, че винаги е молил сърбите да не напускат институциите на Прищина.

"Поне 20 пъти им попречих да го направят. След това дойде месец юни и първите инциденти. Нощта беше тежка. Тази нощ, в края на юни, можеше да има невиждана кървава баня. Албанците го планираха с нахлуване на север, а сърбите не искаха да отстъпват, а да се конфронтират. Получавах информация в реално време и можете да си представите в какво състояние бяхме. Молехме и изпращахме съобщения до унгарския командващ КейФОР да влезе на север и да говори със сърбите, за да не влизат албанците на север. Албанците чакаха да влязат, за да се намеси НАТО срещу сърбите. Тогава всички наши искания бяха изпълнени и командирът на КейФОР си тръгна сутринта. Молех сърбите да премахнат барикадите (въпреки че всички искания бяха изпълнени), но всичко им омръзна. След 11 часа трудни разговори с мене те казаха, че ще го направят само защото съм ги помолил. Те премахнаха барикадите", разказа Вучич.

През август се водеха преговори в Брюксел за личните документи, припомня президентът. Европейски и американски представител поискаха тогава да се постигне споразумение и се заеха да убедят Албин Курти да се откаже от пререгистрацията на регистрационните номера, разкрива президентът на Сърбия.

Вучич каза, че косовските сърби са имали съмнения по повод молбите му да приемат споразумението с Прищина за личните документи. "След два дни приеха молбите ми и казаха, че е за последно. Благодарих им и казах, че имам обещание за регистрационните автомобилни номера," каза президентът.

По-късно Курти отправи заплахи, че ще бъдат конфискувани автомобилите, които нямат косовски регистрационни табели.

Членове на Петорката /САЩ, Франция, Великобритания, Германия и Италия/ заблуждават обществото, че той има право да го прави. Нямат право да конфискуват табели и коли от сърби. Те се държат глупаво", оцени Вучич и напомни, че /според Сърбия/ Косово не е държава.

Курти смени регионалния началник на косовската полиция за Северно Косово Ненад Джурич, продължи сръбският президент. "Той няма право да отстранява и да сменя никого. Това е правомощие на четиримата кметове в северната част на Косово", каза Вучич.

Президентът каза, че цяла нощ е разговарял със сърбите от Косово и Метохия и им е казал, че ще ги подкрепи във всяко решение.

"Ако американците са достатъчно умни и справедливи, те ще кажат на мисиите КейФОР и ЕУЛЕКС да поддържат мира на север. Ако смятат, че албанците, които нямат право на това, могат да го направят, страхувам се, че това ще доведе до катастрофа", предупреди Вучич.

По думите му за сърбите не е било лесно да напуснат институциите. Според него призивът на косовския премиер Албин Курти към сърбите да се върнат в институциите е "трик".

Вучич поиска Курти да спазва договореното и да формира Съюз на сръбските общини и да оттегли решението за смяна на табелите на автомобилите.

В отговор на обвиненията на Биляна Стойкович от сръбската опозиционна коалиция "Длъжни сме", че "нагнетява напрежение за малко нещо", президентът казва, че животът на сърбите в Косово за него не е малко нещо.

"Това не е изненада, но ако кажа, че съм се съгласил за табелите, ще кажете, че съм унижил Сърбия", каза Вучич.

Относно свалянето на дрон неотдавна Вучич каза, че изтребителите МиГ се използват за охрана на небето и че сваленият летателен апарат не е бил военен дрон на НАТО.

Дроновете могат да виждат много неща по-добре и по-подробно, отколкото се вижда от сателити, по всяко време, обясни президентът.

Той напомни също, че укрепва сръбската армия.

"Ние имаме малка армия, но сме десет пъти по-силни, отколкото бяхме. Днес имаме 14 МиГ-29, както и системи за ПВО "Панцир", а също и противоракетни системи ФК-3.

Вучич казва, че всички чужденци се питат "ще върне ли Вучич военната служба или не". Отговорът му е, че зависи от ситуацията и от момента и че той е върховният главнокомандващ, който по закон го решава.

"Нарочно не казвам нищо и никога нищо не могат да разберат. Не могат да ми влязат в главата и това ги мъчи страшно, иначе отдавна щяха да пречупят сърбите", каза Вучич.