Първи септември е още едно ново начало, но не училищно, пише Би Би Си (днес в Сърбия е първият учебен ден). На пунктовете между Сърбия и Косово започва да важи споразумението, което делегациите на Белград и Прищина постигнаха след няколкочасови преговори в Брюксел, а след това и няколкодневна дипломация на европейски и американски посредници в диалога.

След повече от десетилетие никоя от страните няма да издава допълнителни документи на никого от пътуващите - което Сърбия прави от единадесет години, а Косово посочи, че ще започне от 1 септември.

Въпреки това, докато проблемът с личните карти е решен за Белград и Прищина, остават отворени различни въпроси за регистрационните номера.

Би Би Си на сръбски предоставя преглед на това какво се променя в трафика между Сърбия и Косово и какво ще остане същото.

Какво се променя при пресичане на границата?

Най-голяма промяна ще усетят тези, които искат да влязат в Сърбия с косовска лична карта. От 2011 г. сръбските полицаи издават на тези пътници специален входно-изходен документ, който е валиден на територията на Сърбия вместо личната карта, издадена от властите в Прищина.

Документът се издаваше на хартия формат А4, като за проверката, изготвянето и отпечатването му се наложи пътниците да чакат 20-30 минути, което създаваше допълнителни задръствания на пунктовете.

С окончателното споразумение между двете страни Сърбия се отказа от издаването на тези документи, докато Косово се отказа от въвеждането на ответни мерки.

Карта

Вместо документа, който се връчва на пътниците с косовски документи, Сърбия постави на пропускателните пунктове надпис, който сръбският президент Александър Вучич нарече "дисклеймер" (английската дума за отказ от отговорност).

Снимка: БТА/AP

"Разрешаването на използването на лични карти, издадени от Прищина (Косово), се прави единствено по практически причини, за да се улесни позицията на хората и да се даде възможност за свобода на движение, в съответствие със Споразумението за свобода на движение, постигнато в диалога през 2011 г. и не може да се тълкува като признаване на едностранно обявената независимост на Косово, не предрешава определянето на окончателния статут на Косово и не може да се тълкува като съгласие на Белград да се отклони от Резолюция 1244 (1999) на Съвета за сигурност на ООН."

Косовският премиер Албин Курти заяви, че вече е представил това предложение на сръбския президент по време на срещата, организирана като част от инициативата за сътрудничество на регионалните лидери Бърдо-Бриони.

"Казах му - признайте документите на Косово, а той ми каза, че това е неприемливо, защото това ще признае независимостта. Въпреки че това би било добре, аз му казах, че не е вярно - Словакия, Гърция, Румъния не признават независимостта, но признават документите на Косово. Ако Сърбия иска да се присъедини към ЕС, първо е важно да се присъедини към тези членове на ЕС, които не са признали независимостта на Косово", каза Курти в интервю за Би Би Си на сръбски преди преговорите в Брюксел на 18 август.

Какво остава същото при преминаване на КПП?

За пътуващите, които искат да преминат от Сърбия в Косово и чиито лични карти са издадени от сръбската полиция, няма да има промяна в режима на преминаване.

Правителството на Косово обяви на 1 август въвеждането на мярка за тези, които се опитват да влязат в Косово със сръбски лични карти, позовавайки се на Споразумението за свобода на движение от 2011 г. - същото, по което Сърбия вече прилага издаването на входно-изходни документи.

Снимка: БТА/AP

След протести, напрежение и барикади в северно Косово, населено предимно със сръбска общност, както и инициативата на европейски и американски дипломати, официална Прищина първо отложи прилагането на тази мярка за 1 септември, за да я отмени напълно след споразумение между двете страни.

Според изявленията на сръбски официални лица са получени гаранции от Европейския съюз, че тези правила ще важат и за тези, които живеят в Косово и имат сръбски лични карти.

По-голямата част от тези жители са в общините в северно Косово, но сред тях има и голям брой такива, които междувременно са извадили косовските си документи - ако някой има сръбска лична карта, може да има и такава от Косово.

Какво още трябва да се договори?

Пътниците между Сърбия и Косово може да имат облекчение при пресичането, но все още важат специални правила за автомобилите.

Лепенето на стикери върху номерата на Сърбия или Косово продължава и след 1 септември.

Белград и Прищина постигнаха временно споразумение за регистрационните номера миналата есен, чиято продължителност беше удължена с шест месеца през април.

Това частично разреши дългогодишната практика за смяна на регистрационните табели с временни, която шофьорите от Косово бяха принудени да правят при влизане в Сърбия и която Косово възнамеряваше да приеме за водачи със сръбски номера.

Снимка: БТА

Съгласно това споразумение собствениците на регистрационни табели, издадени в Сърбия, покриват знаците за националност със стикери при влизане в Косово, докато собствениците на автомобили с косовски номера правят същото при влизане в Сърбия.

Един въпрос, свързан с регистрационните номера, обаче трябва да бъде решен в кратък срок.

Собствениците на коли с регистрационни табели на косовските градове, но издадени от Сърбия, получиха двумесечен срок да ги регистрират с табели с надпис Република Косово.

Първоначално правителството на Косово планираше работата да започне на 1 август и да приключи до края на септември.

Сърбите от северно Косово отговориха с барикади, а правителството на Косово се съгласи да отложи прилагането на мерките до 1 септември - а сега времето до края на октомври бързо изтича.

Междувременно откритите въпроси между Белград и Прищина далеч надхвърлят въпросите за режима на пропускателните пунктове.

Цяло десетилетие преговарящите не намериха решения или не изпълниха договорените въпроси като формирането на Общността на сръбските общини, въпроса за изчезналите в конфликтите през 90-те години и след войната, както що се отнася до привидно простото таксуване на електроенергия в северната част на Косово или сложният контрол върху енергийните ресурси.

Въпреки това европейският посредник Мирослав Лайчак наскоро каза пред Би Би Си, че има причина да гледа положително на последната среща в Брюксел на 18 август, когато двете страни за първи път обсъдиха крайната цел: всеобхватно споразумение за нормализиране на отношения.

Снимка: БТА/AP

Четиринадесет години след обявяването на независимостта Косово беше признато от около 100 държави. Точният брой обаче не е известен.

Прищина твърди, че става дума за 117 страни, а в Белград казват, че са много по-малко.

Сред държавите от Европейския съюз, които не са признали Косово, са Испания, Словакия, Кипър, Гърция и Румъния, а от световните сили това са Русия, Китай, Бразилия и Индия.

От 2008 г. Косово стана член на няколко международни организации, като МВФ, Световната банка и ФИФА, но не и на ООН, припомня Би Би Си.