Косовската полиция връчи днес на граничния пункт Ярине първото предупреждение за пререгистриране на автомобил със сръбска регистрация с косовска, съобщи сайтът КосСев от Северно Косово. Това става няколко минути след изтичането на срока и влизането в сила на първата фаза от прилагането на правителственото решение за пререгистрация, предаде БТА.

Предупреждението е връчено на жена, управляваща автомобил със сръбска регистрационна табела "КМ". Тя заяви кратко пред репортер на Косова онлайн, че не е имала неприятности на пункта и че полицаите са й дали документ, в който се посочва какви стъпки ще бъдат предприети за справяне с тези, които не пререгистрират автомобилите си от сръбски на косовски номера.

Тя добави, че не планира да регистрира автомобила с "РКС" и чака решението на официален Белград.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви снощи, че правителството на Сърбия няма да призове косовските сърби да приемат регистрационни табели с надпис Република Косово.

Властите в Косово прилагат от днес решението на правителството за поетапна пререгистрация, което на първия етап, до 21 ноември, означава издаване на предупреждения за неправилно регистрирани превозни средства.

Във втората фаза, от 21 ноември до 21 януари, ще бъдат налагани глоби от по 150 евро, а от 21 януари ще има пробни табели за още два месеца, след което от 21 април няма да бъдат разрешени други регистрационни номера в Република Косово.

Представители на САЩ и ЕС призоваха миналата седмица премиера Албин Курти да удължи крайния срок с още 10 месеца. Правителството на Косово обаче реши в петък, три дни преди крайния срок - 31 октомври, да изпълни решението си за поетапна пререгистрация.