Представители на етническото сръбско малцинство в Косово напускат държавни и административни постове в знак на протест и нежелание да подменят регистрационните табели. Напрежението между косовските сърби и косовските албанци се възвърна след изтичането на срока за подмяната им.

Оставките са подадоха полицаи заради уволнението на полицейски служител, който не е спазил решението на правителството в Прищина за регистрационните номера на автомобилите, предаде Асошиейтед прес.

По-рано тази седмица властите в Прищина уволниха висш сръбски полицейски служител в Северно Косово, където живеят повечето етнически сърби, който отказа да спази решението за смяна на регистрационните табели на автомобилите в Косово с такива, издавани от косовските власти. Промяната разпали чувствителния въпрос за суверенитета на Косово, особено сред сръбското малцинство, което в по-голямата си част все още иска Косово да е част от Сърбия, а не независима държава, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Самата Сърбия така и не е признала независимостта на Косово, обявена през 2008 г.

Мярката за смяна на регистрационните табели влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно. В рамките на три седмици властите в Прищина ще отправят предупреждения към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера. През следващите два месеца те ще бъдат глобявани, ако не са сменили номерата, а през други три месеца - до 21 април, ще могат да шофират само със заменени временни местни номера.

Етническите сърби имат един министър, 10 депутати и други висши постове в управлението, полицията и съдебната система в четирите доминирани от тях общини. Всички те подадоха оставки, а висши полицейски служители символично свалиха униформите си след среща днес. Ефектът от масовата оставка е неясен, посочва АП.

След среща на косовски сръбски политически представители в северната част на Косово, министърът на общностите и връщането Горан Ракич заяви, че подава оставка от поста в правителството в Прищина, допълва агенция Ройтерс.

Ракич заяви пред журналисти, че колегите му, представители на 50-хилядното сръбско малцинство в северната част на страната, също са подали оставка от постовете си в общинските администрации и съдилищата, полицията, както и в парламента и правителството в Прищина.

Ракич заяви, че те няма да обмислят връщане на работните си места, ако Прищина не отмени заповедта да сменят старите си регистрационни табели с косовски държавни номера.

Горан Ракич, който е лидер на партията Сръбска листа, заяви, че те са поискали също създаване на Съюз на сръбските общини, което да даде на районите със сръбско мнозинство по-голяма автономия.

Блерим Вела, началник на кабинета на президента на Косово Вьоса Османи, пък обвини Белград, че се опитва да дестабилизира Косово, подкрепяйки сърбите в северната част на страната. "Сърбия принуждава и подстрекава косовските сърби да се откажат от работата си в косовските институции", написа Вела в Туитър, съобщава Ройтерс.

Това лято между Сърбия и Косово възникна напрежение заради отказ да признават взаимно документите си за самоличност и регистрационните номера на автомобилите. Косовските сърби в северната част на страната блокираха пътища, пуснаха сирени за въздушно нападение и стреляха с оръжие във въздуха, припомня АП.

През август пратеници на ЕС и САЩ договориха решение на проблема с документите за пътуване, което позволи успокояване на обстановката. Тогава Прищина реши да отложи за 1 ноември и решението да задължи автомобилите, притежаващи стари или сръбски регистрационни номера, да ги заменят с косовски. Това означаваше също, че влизащите от Сърбия превозни средства трябва да заменят сръбските регистрационни номера с косовски. През последните 11 години Сърбия изискваше същото за превозните средства, влизащи от Косово, отбелязва АП.

Европейският съюз заяви на Косово и Сърбия, че трябва да нормализират отношенията си, ако искат да напреднат към членство в блока. Брюксел и Вашингтон наскоро увеличиха усилията си за посредничество, опасявайки се, че несигурността във връзка с войната в Украйна и близките връзки на Сърбия с Русия могат да влошат отношенията между Сърбия и Косово.

Независимостта на Косово е призната от САЩ и повечето страни от ЕС, докато Сърбия разчита на подкрепата на Москва и Китай в стремежа си да запази бившата си провинция. Белград загуби контрола си над Косово през 1999 г., след като НАТО бомбардира страната, за да спре бруталните репресии срещу етническите албански сепаратисти, припомня АП.