Пилотът на самолета на "Аерофлот", който избухна в пламъци при аварийно кацане в Москва, заяви, че не е имало радиовръзка заради удар от мълния, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

При пожара след кацането загинаха 41 души от общо 78 на борда. Самолетът Сухой SSJ100 излетял за Мурманск по време на буря, но бързо се върнал за аварийно кацане.

Пилотът Денис Евдокимов, цитиран от телевизия "Звезда" и в. "Комсомолская правда", заяви:

"Заради мълнията загубихме радиовръзка и преминахме в режим на минимално пилотиране. . . т.е. без компютър, както е обичайно, а директно в авариен режим. Успяхме да възстановим радиовръзката на честотата за спешни случаи, но за кратко и с прекъсвания. Успяхме да кажем няколко думи и после връзката изчезна".

Снимка: AP/БТА

Държавната телевизия пък цитира стюардесата Татяна Касатника, която казва:

"Излетяхме, влязохме в облак, имаше силна градушка и в този момент имаше изпукване и някакво проблясване, като електричество".

Според бордния командир причина за пожара е твърдото кацане и това, че резервоарите на машината са били пълни.

Руският министър на транспорта Евгений Дитрих каза днес, че от обгорелите останки на летище Шереметиево са извадени 41 тела. Шестима души са в болница.

На страницата си в социалната мрежа "ВКонтакте" кметът на Москва Сергей Собянин написа, че станалото е "ужасна трагедия" и трима от загиналите са московчани.

Междувремнено у нас представители на партия "Атака" положиха цветя пред посолството на Руската федерация в България в памет на жертвите при самолетния инцидент. От формацията на Волен Сидеров изказват искрени съболезнования на семействата на загиналите.