Пътници от руския самолет, който се подпали при аварийно кацане на летище "Шереметиево" в Москва и загинаха 41 души, са заснели началото на пожара. Зловещите кадри се появиха днес в YouTube.

В началото на видеото се вижда как лявото крило на самолета "Сухой Суперджет-100" пламва, а след това огънят се разпростира и по пистата. При страшната тази гледка паника обхваща пътниците, които започват да викат. Чува се мъж, който призовава за спокойствие, но малко след това краткият запис прекъсва.

Засега основната версия е технически проблем, няма потвърждение на твърденията на пасажери, че самолетът е бил ударен от мълния, съобщават руските медии. Намерени са две черни кутии в задоволително състояние, а за разследването, наредено от президента Путин, следователите са иззели и записите от разговорите на пилотите с кулата, видеозаписи от камерите и проби от горивото.

Снимка: AP/БТА

РБК съобщава, че преди да излети от Москва за Мурманск в 18.02 ч., същият самолет в неделния ден е извършил още 3 полета. Машината е произведена през август 2017 г., а последната техническа проверка е през април.

Министърът на транспорта Евгений Дитрих заяви, че няма основания полетите с този тип машини да бъдат временно спрени, както стана с Boeing MAX-737. 

Снимка: AP/БТА

Руската секция на Би Би Си цитира коментари в социалните мрежи, според които евакуацията се е забавила, защото някои пътници настоявали да вземат ръчния си багаж. Официалният представител на "Аерофлот" Максим Фетисов обаче е цитиран да казва, че извеждането на пътниците е продължило 55 секунди при норматив от 90.

Снимка: AP/БТА

На борда са се намирали 78 души, между които петима членове на екипажа и три деца. Сред спасените има няколко в много тежко състояние.