Париж, Берлин, Лондон, Рим и Мадрид призоваха Израел да спре да разширява колониите си в окупираните палестински територии и да спре експулсирането на палестински семейства в Източен Ерусалим, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петте европейски страни призовават израелското правителство да се откаже от решението за строеж на 540 нови жилища в основаната през 1997 г. колония Хар Хома в на окупирания Западен бряг, както и да сложи край на политиката си за разширяване на колониите в окупираните палестински територии.

Колониите са незаконни според международното право и са заплаха за перспективите за мирно уреждане на палестинско-израелския конфликт", се отбелязва в съвместното изявление на петте страни. Вместо това те призовават за избягване на едностранни инициативи и да връщане към диалога, "за да се постигне напредък към решението с две държави".

Освен това петте страни призовават Израел да прекрати експулсирането на палестински семейства от Източен Ерусалим. Израелският върховен съд насрочи за понеделник следващото си заседание по случая със семействата.

В Източен Ерусалим се провеждат всекидневни протести в подкрепа на семействата, като по време на тях се стига и до сблъсъци с полицията, отбелязва АФП. В сряда вечерта бяха ранени двайсетина палестинци, а полицията съобщи за 11 арестувани "за нарушения на обществения ред и нападение срещу полицаи".

Все още няма отговор от израелския премиер Бенямин Нетаняху.