Първият камион с ваксини от завода в Мичиган потегли, информира Ройтерс.

Камионите, превозващи ваксина срещу Ковид-19 за масово прилагане в САЩ, са подготвени да потеглят от фармацевтичния завод на "Пфайзер" в щата Мичиган и в рамките на един ден трябва да достигнат отделните щати, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вижте снимки

Още в 6.30 ч. сутринта работници с маски, шлемове и ръкавици бяха събрани на поточна линия в завода. Те вадеха флакони с еднократни дози от камера за дълбоко замразяване, поставяха ги в големи сини охладители, след това в кутии, запечатваха ги и ги и им слагаха етикети с името на получателя.

После ги товареха на палети и ги прехвърляха с мотокари в контейнери със сух лед в камионите.

Роботниците ръкопляскаха и подсвиркваха одобрително, когато първата партида кутии тръгна към камионите.

Снимка: БТА/AP

Всеки пакет с ваксина на "Пфайзер" съдържа 4875 дози, а първата отсечка, която трябва да изминат, е от Каламазу до близко летище.

Там ваксината, която трябва да бъде държана при свръхниска температура, се товари на самолети, които ще я превозят до складови центрове на транспортните фирми Ю Пи Ес и "Федекс" в Луисвил, щата Кентъки и Мемфис, щата Тенеси.

Оттам те ще бъдат превозени с камиони или самолети до местоназначението си.

Снимка: БТА/AP

Доставките на ваксината на "Пфайзер" задействаха най-голямата кампания за ваксиниране в американската история в критичен момент от развитието на пандемията, убила 1,6 милиона души и разболяла 71 милиона по целия свят.

Първоначално ще бъдат експедирани около 3 милиона дози, като те ще са приоритетно за здравни работници, за живеещи в домове за възрастни хора и персонала в тях.

До момента жертва на пандемията са станали 300 000 американци, отбелязва АП.

Федерални служители съобщават, че първите доставки на ваксината ще бъдат за 145 разпределителни центрове, където ще пристигнат утре.

Във вторник доставки ще бъдат получени в допълнителни 425 обекта, а в останалите 66 - в сряда.

Ваксината се разпределя съобразно броя на пълнолетното население на всеки щат.